CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Miercuri dimineața, în țara vecină s-au produs două cutremure de o intensitate nu prea mare, ambele fiind localizate însă la mică adâncime.
Primul a fost înregistrat de Institutul Național pentru Fizica Pământului la ora 02:59, în județul Călărași, și a avut magnitudinea de 2,1 pe Richter. El a fost localizat la adâncimea de 7,6 kilometri. Cel de al doilea, cu magnitudinea de 2,4 grade, s-a produs în județul Maramureș și a fost localizat la adâncimea de dor 2 kilometri, la ora 04:58.
Aceste două seisme au continuat seria cutremurelor de mică adâncime care se produc cu regularitate în România, deja de patru zile consecutiv. Caracteristic pentru toate acestea este că au fost localizate la o adâncime de până la 10 kilometri.
Astfel, în ajun, pe 23 ianuarie, la ora 13:24, un seism de 2 grade a fost înregistrat în județul Alba, la adâncimea de 5,8 kilometri.
Pe 22 ianuarie, un cutremur similar s-a produs în județul Timiș, la ora 12:14. Acesta a avut magnitudinea de 2,1 grade și a fost localizat la o adâncime de 3,8 kilometri.
Expert: Seismele mici și repetate anunță un cutremur devastator>>>
Două cutremure din această serie s-au produs duminică, 21 ianuarie. Primul, cu magnitudinea de 2,4 pe Richter, a fost înregistrat în județul Ialomița, la ora 01:27, la adâncimea de 9,8 kilometri. Cel de al doilea — în județul Caraș-Severin. Seismul a avut loc la ora 22:20, fiind localizat la adâncimea de 10,2 kilometri și având magnitudinea de 2,3 grade.
Acestea nu au fost însă singurele cutremure de suprafață care s-au produs în România de la începutul anului. Seisme similare au mai fost înregistrate anterior și în județele Brăila, Galați, Vrancea.
În total, de la începutul acestui an, în România au avut loc 17 cutremure, dintre care șase doar în ultimele patru zile.
Unii experți consideră că extracția gazului de șist de către companiile americane, care au activat intens în România acum câțiva ani, și-a lăsat amprenta asupra situației seismice din țară. Astfel, ar exista o anumită legătură (chiar dacă indirectă) între extracția de gaze de șist și această activitatea seismică.