Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Experții da, ANRE ba: Ce se va întâmpla cu tarifele la gaze

© Sputnik / Evgheni PanasencoAgenția Națională pentru Reglementare în Energetică
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
ANRE declară că nu există motive pentru a reduce tarifele la gaze

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a „constatat" că nu sunt motive pentru a fi revăzut prețul plătit de consumatori pentru gazele furnizate.

Declarațiile recente ale unor experți care au arătat că tariful actual la gazele naturale ar trebui redus cu 30 la sută, au fost calificate de ANRE drept „informații inexacte".

„Tarifele reglementate din sectorul gazelor naturale sunt determinate și calculate în conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor și prețurilor reglementate la gazele naturale, aprobate prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 678 din 22.08.2014", a precizat ANRE într-un comunicat de presă.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Expert: Raportate la rata de schimb, tarifele ar fi trebuit reduse demult

Calcularea și aprobarea prețurilor și tarifelor reglementate se efectuează în baza valorii prognozate a prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale și nu în baza prețurilor semestriale sau trimestriale. Aceste prevederi sunt stipulate în Legea cu privire la gazele naturale nr. 108 din 27.05.2016, mai menționează instituția.

„Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va prognoza prețul de import a gazelor naturale pentru anul 2018, după ce vor fi aprobate noile tarife în conformitate cu legislația în vigoare. La evaluare se va ține cont de toți factorii care formează prețurile la gazele naturale, inclusiv evoluțiile cursului valutar și ale prețului de import", a precizat ANRE în comunicatul de presă.

Într-un alt context, expertul în economie Galina Șelari a declarat pentru Sputnik Moldova că, ținând cont de faptul că leul s-a apreciat considerabil în ultima perioadă, în raport cu principalele valute de referință, tarifele la energie ar trebui să fie reduse.

Fluxul de știri
0