Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Afrin: Cine va câștiga militar și politic şi de ce ar trebui să se teamă NATO

© REUTERS / Khalil AshawiTurkish forces are seen near Mount Barsaya, northeast of Afrin, Syria January 22,2018
Turkish forces are seen near Mount Barsaya, northeast of Afrin, Syria January 22,2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Operațiunea militară a Turciei împotriva milițiilor kurde din Nordul Siriei este urmărită atent, analizată și comentată de experți

CHIŞINĂU, 24 ian — Sputnik. Nu pot exista îndoieli privind învingătorul în luptele din Afrin, a declarat pentru RIA Novosti Constantin Sivkov, doctor în științe militare, președintele Academiei pentru probleme geopolitice.

”Armata turcă, printre celelalte ţări NATO, are cea mai bună pregătire de luptă și dotare tehnică, cel mai înalt spirit moral. Soldații ei au acumulat o experiență de luptă bogată cu formațiunile paramilitare kurde pe teritoriul național, inclusiv în condiții urbane”, a subliniat interlocutorul.

Pierderea de către armata turcă a cinci tancuri M1 Abrams și Leopard, în opinia lui Sivkov, nu este un factor determinant, ci un episod greu de evitat în cadrul oricărei campanii militare, mai ales când avangardele intră în clinci.

Expertul consideră că militanții kurzi sunt orientați spre Statele Unite, deoarece speră la ajutorul lor în obținerea statalității, iar SUA ar vrea să aibă în această regiune un stat marionetă.

Însă aceste năzuințe intră într-o contradicție dură cu ceea ce-și dorește Turcia.

”Dacă SUA vor decide crearea Kurdistanului, Ankara va deveni un dușman al lor. Acest fapt poate chiar distruge NATO, deoarece Turcia deține o poziție importantă în Alianță, blocând accesul Rusiei în Marea Mediterană”, a accentuat Sivkov.

Fluxul de știri
0