Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce moldovencele nu se simt discriminate

© Photo : sua.mfa.mdFostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu
Fostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Raportul de evaluare a democrației locale (SoLD) în Republica Moldova arată că femeile din țara noastră nu sunt discriminate
Motivul pentru care moldovencele nu se simt discriminate

Femeile din Moldova nu se simt discriminate. Cel puțin asta arată datele unui raportul de evaluare a democrației locale (SoLD) realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” în cooperare cu IDEA Internaţional.

Potrivit raportului, egalitatea de gen este unul dintre drepturile cele mai respectate în Moldova, 52% dintre respondenți declarând că moldovencele nu sunt discriminate.

„Datele sondajului relevă că cele mai respectate drepturi sunt: dreptul la proprietate privată (59%), libertatea de circulație (57%) dreptul de acces la apă potabilă și salubrizare (55%), egalitatea de gen între bărbați și femei (52%)", a spune directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Expertul a ținut să explice și motivul pentru care moldovenii consideră că acest drept nu este încălcat în țara noastră.

„Trebuie de făcut o paranteză și de spus că oamenii nu simt atunci când egalitatea de gen este limitată. Este clar că vor spune că egalitatea de gen le-a fost limitată doar cei care au reflectat asupra acestei categorii sau cei care au avut o educație suplimentară, sau cei care sunt informați în ceea ce privește această diferență", a adăugat Igor Munteanu.

Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie — decembrie 2017. De menționat este că asigurarea egalităţii de gen este un angajament al Republicii Moldova în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. La nivel național, asigurarea egalității de gen este prevăzută în Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați pe anii 2017-2021.

Fluxul de știri
0