Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Să ne așteptăm la creșterea amenzilor în Moldova

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Mărimea amenzilor poate fi schimbată doar în urma unor amendamente efectuate la legislația națională

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Guvernul a majorat în prima ședință a acestui an cuantumul salariului mediu pe economie de la 5600 de lei la 6150 de lei. Mărimea salariului mediu pe economie a fost propusă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în baza prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020, elaborată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veste bună de la Guvern. În acest an vor crește salariile

Guvernul a aprobat un salariu mediu lunar de 5300 de lei pentru anul 2017. Începând cu data de 21 iulie 2017, salariul mediu lunar pe economie a fost majorat până la 5600 de lei.

Mărimea salariului mediu lunar pe economie a stat la baza stabilirii cuantumului unității convenționale, în baza căreia se calculează mărimea amenzilor în Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a majorat la sfârșitul anului 2016 unitatea convențională de la 20 la 50,50 de lei. 

Deputații au decis în prima lectură ca mărimea unității convenționale să fie stabilită în mărime de un procent din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârșit fapta. Ulterior, Parlamentul a votat un amendament prin care a renunțat la mecanismul nou de calcul și a stabilit unitatea convențională în sumă fixă de 50 de lei.

Astfel, mărimea amenzilor poate fi schimbată doar în urma unor amendamente efectuate la legislația națională.    


Fluxul de știri
0