Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbare cardinală. Ce se va întâmpla cu muzeele din Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВ Кишиневе, в Национальном музее Молдовы, открылась выставка "Изобретения Леонардо да Винчи"
В Кишиневе, в Национальном музее Молдовы, открылась выставка Изобретения Леонардо да Винчи - Sputnik Moldova
Abonare
Muzeele înregistrate în Republica Moldova vor fi supuse procedurii de acreditare în următorii patru ani

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Începând din cest an, toate muzeele înregistrate în Republica Moldova vor fi supuse procedurii de acreditare.

Potrivit noii Legi a muzeelor, acreditarea instituţiilor muzeale va fi în competenţa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării și va fi efectuată în baza avizului pozitiv al Comisiei naţionale a muzeelor și colecţiilor. Procedura de evaluare va fi stabilită de regulamentul de acreditare a muzeelor, aprobat de Guvern.

Дом-музей Пушкина в Кишиневе - Sputnik Moldova
Casa-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău va beneficia de investiții

Conform legii, în funcţie de importanţă, de acoperirea teritorială, de mărimea şi valoarea patrimoniului muzeal, de capacitatea ştiinţifică şi tehnică, muzeele se clasifică în muzee naţionale,  raionale şi ale UTA Găgăuzia, locale și instituţionale. 

Din punctul de vedere al specificului patrimoniului muzeal, se disting  muzee de arheologie, de istorie, de etnografie, de artă, de literatură, de ştiinţă şi tehnică, de arhitectură, memoriale, de istorie naturală și altele.

Funcțiile lor de bază sunt constituirea, dezvoltarea, evidenţa şi cercetarea patrimoniului muzeal, conservarea şi restaurarea acestuia, precum și valorificarea culturală, educativă şi ştiinţifică.


Fluxul de știri
0