Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul moldovenilor care stau ilegal în UE a crescut considerabil

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport
Pașaport - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, numărul moldovenilor care stau ilegal în Uniunea Europeană a crescut semnificativ

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că situația în Moldova este îngrijorătoare.

Aceasta prezintă un declin evident în ce privește aproape toate angajamentele importante. 

Schengen Visa - Sputnik Moldova
Atenție moldoveni: Viza Schengen se schimbă

Refuzul intrărilor a crescut cu 71 la sută, șederile ilegale în UE au crescut cu 89 la sută, iar solicitările de azil de către cetățenii moldoveni aproape că s-au dublat față de 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitărilor de azil a căzut de la 11 procente la 2 procente, se spune în raport.

După ridicarea vizelor în aprilie 2014, mai mult de 980 de mii de moldoveni au avut 2,7 milioane de călătorii în UE în total. 

Tendința în creștere de a refuza intrarea în spațiul Schengen, existentă de-a lungul acestei perioade, s-a intensificat în prima jumătate a anului 2017. Numărul de moldoveni ce stau ilegal în UE a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 și a crescut cu încă 40 la sută în primele șase luni ale lui 2017.

Comisia Europeană a constatat întârzieri serioase și interferență politică în implementarea măsurilor de combatere a corupției și a spălării de bani, reformă ce făcea parte din condițiile pentru obținerea liberei circulații. Comisia Europeană avertizează că lipsa progresului, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, compromite îndeplinirea acestor condiții și impune „măsuri urgente”.

Europol, Oficiul European de Poliție, avertizează că grupările criminale moldovenești reprezintă o „amenințare substanțială” în ceea ce privește creșterea traficului de droguri și țigări și că acestea își extind operațiunile din Polonia în Franța și din Austria în Germania.


Fluxul de știri
0