Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

De Bobotează, Putin s-a scăldat în apa rece ca gheața. De unde vine obiceiul

© Sputnik / Alexey Druzhinin / Accesați arhiva multimediaThe Russian President V. Putin has taken part in Epiphany bathings on the Lake Seliger
The Russian President V. Putin has taken part in Epiphany bathings on the Lake Seliger - Sputnik Moldova
Abonare
Tradiția este pentru toți: pentru președintele rus, Vladimir Putin, dar și pentru mii de creștini din întreaga Rusie s-au scăldat în apa rece ca gheața astfel, sărbătorind Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos.

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik, C.S. Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi pe stil vechi Boboteaza sau Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos. Și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este un fidel adept al obiceiului de a se scălda de Bobotează în apa rece ca gheața. În acest an, el a ales Lacul Seliger, la nord de Moscova, pentru a sărbători Botezul Domnului.

Vladimir Putin s-a scufundat în apele reci ale lacului fiind binecuvântat de clerul rus. Tot în această zi, mii de creștini din întreaga Rusie s-au scăldat în apa rece ca gheața astfel, sărbătorind Botezul Domnului Nostru Iisus Hristos.

Chiar dacă nu se bazează pe Sfânta Tradiție, obiceiul scăldatului în apa rece ca gheața a rămas ca o amintire a zilelor când oamenii se botezau în masă în această zi, iar în timp a devenit un obicei prin care unii creștini aleg să prăznuiască Botezul Domnului.

În primele secole de creștinism, în ajun de Bobotează, catehumenii sau cei care urmau să se boteze, se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească. În ajun, creștinii postesc pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită — Agheasma Mare.

Fluxul de știri
0