Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nu știe stânga ce face dreapta: Neregulile depistate în cazul Niculinei Bulat

© Photo : Facebook / Elena CernăuțeanuElena Cernăuțeanu
Elena Cernăuțeanu - Sputnik Moldova
Abonare
Niculinei Bulat, tânăra în dializă care a decedat pe 3 noiembrie 2017, i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care și elementarul acces la informare
Nu cunoaște dreaptă ce face stânga. Neregulile în cazul Niculinei Bulat

Niculinei Bulat nu a beneficiat, evident, nici de serviciile medicale necesare. Tânăra nu a fost vizitată la domiciliu de medicul de familie. Mai mult, chiar dacă patru din cele cinci chemări ale ambulanței au fost calificate drept Cod roșu de urgență medicală, de fiecare dată, pacienta a fost lăsată să meargă acasă, fără măcar ca medicul de familie să fie anunțat.

Concluziile se găsesc în raportul Avocatului Poporului.

„Dreptul la informare corectă a fost încălcat atât până la internarea în spital, cât și după internare. Accesibilitatea la serviciile de sănătate, la fel. Și dreptul la respect pentru timpul pacientului a fost încălcat. Este o lipsă totală de conlucrare între serviciile: asistența medicală de urgență, asistența medicală primară și asistența medical spitalicească. Tot aici am depistat un management defectuos în cadrul instituțiilor medicale. Lipsa unei monitorizări eficiente a pacientului din partea medicului de familie și lipsa de monitorizare a pacientului în întreg sistemul de sănătate. Lipsa de comunicare între pacient și medic", a declarat Elena Cernăuțeanu, consultant superior Secţia drepturi sociale economice şi culturale a Avocatului Poporului.

Totodată, au fost identificate un șir de lacune în mecanismul de triere a urgențelor.

„Nu știu cât de corect, sau cât de profesionist au fost stabilite aceste coduri de urgență medicală, atât timp cât pacienta a fost lăsat acasă. La fel, i-a fost limitat accesul la îngrijiri paleative, de care nu a beneficiat deloc", adaugă Elena Cernăuțeanu.

Amintim că Niculina Bulat a decedat pe 3 noiembrie 2017, după 10 zile de chinuri groaznice. Tânăra a ajuns la Chișinău abia după ce cazul ei a fost mediatizat. Starea ei era însă prea gravă, astfel că medicii de la Institutul Mamei și Copilului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Tânăra avea 20 de ani și se afla în dializă de mai bine de 10 ani. La fel ca mama ei, care a murit când fata avea 14 ani, Niculina nu a primit medicația necesară.

Fluxul de știri
0