Descoperire uimitoare: Iată care ar putea fi cauza marilor cutremure

© Sputnik / Rodion PROCALuna
Luna - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unor studii, Luna nu este doar unicul satelit natural al planetei noastre, ci este și corpul ceresc care prezintă un pericol devastator pentru omenire

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. În ultima perioadă, mai multe studii au demonstrat că există o anumită relație între „fazele lunii" și „cutremurele mari".

Datele statistice din ultimii 40 de ani au arătat că multe cutremure s-au produs într-o anumită perioadă a anului. Un studiu din 1984 a constat că mai multe cutremure devastatoare din San Andreas (Statele Unite ale Americii) au avut loc primăvara. Iar altul, din 1999, a demonstrat că cele mai multe cutremure au loc în sezonul ploios.

Însă câteva studii din 2016 contrazic cercetările precedente. Astfel, s-a constat că cele mai puternice cutremure se produc odată cu „Luna nouă" sau „Luna plină".

Фотография Земли, сделанная с Международной космической станции с помощью длинной выдержки - Sputnik Moldova
Apocalipsa: Oamenii de știință prezic inversarea polilor geomagnetici ai Terrei

În perioada fazei unei Luni pline și nouă, Soarele, Pământul și Luna sunt într-o aliniere exactă, ceea ce provoacă mai multe schimbări pe Pământ care pot duce la cutremure.

Cercetătorul american Susan Hough și echipa acesteia au analizat peste 200 de cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter sau mai mari, începând cu anul 1600.

„Cutremurele puternice sunt mai bune pentru studierea acestor cataclisme, deoarece probabilitatea ca ele să fie doar replici este foarte mică", a remarcat savanții.

Noile cercetări sugerează că cel mai mare număr de cutremure înregistrate într-o singură zi au avut loc la șapte zile după o „Lună plină".

„Ideea corelației dintre fazele lunii și cutremurele pe Pământ are o istorie lungă și, cu siguranță, va fi studiată încă mulți ani", a declarat Susan Hough pentru National Geographic.

Fluxul de știri
0