Descoperire uimitoare: Iată care ar putea fi cauza marilor cutremure

© Sputnik / Rodion PROCALuna
Luna - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit unor studii, Luna nu este doar unicul satelit natural al planetei noastre, ci este și corpul ceresc care prezintă un pericol devastator pentru omenire

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. În ultima perioadă, mai multe studii au demonstrat că există o anumită relație între „fazele lunii" și „cutremurele mari".

Datele statistice din ultimii 40 de ani au arătat că multe cutremure s-au produs într-o anumită perioadă a anului. Un studiu din 1984 a constat că mai multe cutremure devastatoare din San Andreas (Statele Unite ale Americii) au avut loc primăvara. Iar altul, din 1999, a demonstrat că cele mai multe cutremure au loc în sezonul ploios.

Însă câteva studii din 2016 contrazic cercetările precedente. Astfel, s-a constat că cele mai puternice cutremure se produc odată cu „Luna nouă" sau „Luna plină".

Фотография Земли, сделанная с Международной космической станции с помощью длинной выдержки - Sputnik Moldova
Apocalipsa: Oamenii de știință prezic inversarea polilor geomagnetici ai Terrei

În perioada fazei unei Luni pline și nouă, Soarele, Pământul și Luna sunt într-o aliniere exactă, ceea ce provoacă mai multe schimbări pe Pământ care pot duce la cutremure.

Cercetătorul american Susan Hough și echipa acesteia au analizat peste 200 de cutremure cu magnitudinea 8 pe scara Richter sau mai mari, începând cu anul 1600.

„Cutremurele puternice sunt mai bune pentru studierea acestor cataclisme, deoarece probabilitatea ca ele să fie doar replici este foarte mică", a remarcat savanții.

Noile cercetări sugerează că cel mai mare număr de cutremure înregistrate într-o singură zi au avut loc la șapte zile după o „Lună plină".

„Ideea corelației dintre fazele lunii și cutremurele pe Pământ are o istorie lungă și, cu siguranță, va fi studiată încă mulți ani", a declarat Susan Hough pentru National Geographic.

Fluxul de știri
0