Proiectul este stipulat în planul de acţiuni pentru anii 2018-2020, document ce are la bază practici internaționale de conlucrare a polițiștilor cu cetățenii, în scopul soluționării problemelor și apropierii oamenilor legii de societate.
„O perioadă îndelungată, chiar și acum, polițistul este perceput drept o persoană care pedepsește. Conceptul „Poliție Comunitară" are menirea de a apropia societatea de poliție și poliția de societate. Prin „Poliția Comunitară" vrem să identificăm problemele cu care se confruntă societatea noastră, iar noi să fim cei care să sprijinim oamenii", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, după ședința Guvernului.
Noul concept nu presupune crearea unui serviciu nou, ci a unui model de activitate a polițiștilor în comun cu societatea.
„În primării, noi vom crea un grup de oameni, constituit din mai multe componente: directorul școlii, cadre medicale, mediul de afaceri, inclusiv, poliția. Toată lumea va raporta problemele cu care se confruntă societatea. Noi încercăm astfel să venim cu mai multă grijă către oameni", adaugă Alexandru Jizdan.
În prezent, „Poliţia Comunitară" activează, în calitate de proiect-pilot, în sectorul Buiucani al Capitalei și raioanele Sângerei, Anenii Noi și Cahul. În următorii doi ani, proiectul urmează să fie extins în toată țara.