Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi oare afectată Moldova de criza politică din România?

© Sputnik / Miroslav RotariВладимир Новосадюк
Владимир Новосадюк - Sputnik Moldova
Abonare
România este zguduită astăzi de o criză politică. Editorialistul Sputnik Moldova încearcă să estimeze care va fi impactul acestei crize asupra situației din Republica Moldova, dar și din alte țări din regiune.

Pentru persoanele neinițiate: formal, criza politică din România a fost declanșată de un scandal de pedofilie.

La începutul lunii ianuarie, a fost arestat un polițist care, acum cinci ani, a violat o fetiță de șapte ani. Ministrul Afacerilor Interne al României, Carmen Dan, a comunicat că același polițist a comis acțiuni similare față de alți doi copii, în 2009 și 2015.

Potrivit ministrului Carmen Dan, aceste infracțiuni nu au fost descoperite din cauza că șeful poliției bucureștene și adjunctul acestuia au împiedicat desfășurarea anchetei, protejându-l pe suspect pentru a salva onoarea instituției.

Mihai Tudose - Sputnik Moldova
România fără prim-ministru: Tudose a demisionat

Ca urmare, șefii poliției bucureștene și-au dat demisia. Fostul premier de la acea oră, Mihai Tudose, ceruse același lucru și de la Carmen.

Însă doamna ministru a refuzat, făcând trimitere la faptul că ”guvernul este politic” și, în acest caz, decizia aparține conducerii partidului de guvernământ (social-democrat — PSD).

Scandalul nu a putut fi mușamalizat. Iar criza politică mocnindă a fost ațâțată de suflul de indignare venit din Transilvania de Nord, unde locuiește minoritatea maghiară. Motivul l-a constituit declarația făcută de Mihai Tudose la un post de televiziune, în legătură cu inițiativa de a arbora steagul secuiesc, alături de cel al României, pe instituțiile de stat din această zonă: „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag". Reacția dură din partea Ungariei nu s-a lăsat așteptată prea mult.

Informații surpriză: Componența noului Guvern al României>>>

Nu se știe exact dacă incidentul dat a influențat cumva asupra demisiei subite a lui Tudose din funcția de premier. Însă acest lucru s-a produs. PSD a propus-o pentru funcția respectivă pe europarlamentara Viorica Dăncilă.

Ce consecințe ar putea avea declarația ”urât mirositoare” a lui Tudose?

Nu aș vrea să am dreptate, dar între declarația urât mirositoare a premierului României și cunoscutul atentat de la Sarajevo, intrat în istorie ca „Împușcătura care s-a auzit în toată lumea" există unele similitudini.

Vasilica-Viorica Dăncilă - Sputnik Moldova
Politică
Viorica Dăncilă a fost desemnată premier de președintele român, Klaus Iohannis

Vă amintiți, pe 28 iulie 1914, extremistul sârb Gavrilo Princip, membru al organizației sârbe „Mlada Bosna", l-a împușcat la Sarajevo pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitor al tronului Austriei. O lună mai târziu avea să înceapă Primul Război Mondial care a schimbat ireversibil harta Europei. Consecințele asasinării lui Franz Ferdinand au simbolizat sfârșitul vieții pașnice în Europa. Desigur, este complicat să faci comparație între două evenimente pe care le desparte un secol, însă lecțiile istoriei trebuie însușite, pentru a nu repeta greșelile.

„Oameni, fiți vigilenți", afirma cândva militantul antifascist Julius Fučík

În opinia mai multor experți, promisiunea lui Tudose de a-i spânzura, în fond, pe ungurii din Transilvania care cer autonomie, ar putea nu doar să influențeze direct relațiile dintre România și Ungaria, ci și să devină un motiv de acută criză politică în toată Europa de Est.

Șocant: Adevărul despre Europa, rostit de un celebru actor din România>>>

S-au ciocnit două țări-membre ale UE și NATO. Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, consideră că declarația lui Tudose este absolut inacceptabilă, nedemnă de valorile europene și de secolul XXI. Drept răspuns, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a îndemnat pe maghiari să respecte integritatea teritorială și statutul constituțional ale României, și să nu solicite autonomie națională.

Cu alte cuvinte, relațiile dintre cele două țări nu numai că rămân tensionate, ci, în opinia experților, au intrat într-o fază și mai acută de opoziție.

Bruxellesul deocamdată păstrează tăcere

Nu în zadar am amintit anterior de atentatul de la Sarajevo și de urmările acestuia. Focarul din Transilvania ar putea lua o astfel de amploare, încât nimeni nu-l va mai putea ignora. Inclusiv noi, cei din Moldova, care ne aflăm foarte aproape de acest focar.

Desigur, birocrații din UE se feresc de problemele fierbinți. Însă această atitudine nu le face să dispară. Mai ales când pe teritoriul uneia dintre cele două țări aflate în conflict (pe teritoriul României) sunt dislocate instalații ale sistemului american de apărare antirachetă.

Să ne rugăm ca neînțelegerile dintre Budapesta și București să fie soluționate la masa de tratative!

Bruxellesul mai păstrează încă tăcere.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției.

Fluxul de știri
0