Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Au fost reținuți doi procurori și doi polițiști din Chișinău

© Sputnik / Rodion ProcaCorupție
Corupție - Sputnik Moldova
Abonare
Cinci persoane, printre care doi procurori, au fost puse oficial sub învinuire de procurorii Anticorupție

CHIȘINĂU, 18 ian — Sputnik. Doi procurori, doi ofițeri de poliție și un fost polițist au cerut mită de 75 de mii de euro pentru a scoate de sub urmărire penală trei oameni de afaceri.

Procuratura Anticorupție a înaintat învinuirea, sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere pasivă, săvârșită în proporții deosebit de mari, în privința celor cinci persoane, reținute pentru 72 de ore marți.

Printre aceștia sunt: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, un ofițer superior de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr.3 a INI al IGP, precum și un fost polițist.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală a fost stabilită suma exactă care a fost primită de către învinuiți de la trei gestionari ai unei firme, care erau cercetați pentru evaziune fiscală. Pentru 6000 de dolari și 70000 de euro, procurorii și ofițerii de urmărire penală au promis să claseze dosarele în care figurau cei trei oameni de afaceri.

Imediat ce au primit o parte din suma pretinsă, procurorii, de comun acord cu polițiștii, au reușit să-i elibereze pe cei trei din arest preventiv, lăsându-i doar sub control judiciar.

Mai târziu, ca urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală, procurorii, în comun cu polițiștii, le-au recomandat celor trei oameni de afaceri să-și recunoască vina, astfel faptele lor fiind recalificate în infracțiunea de „fals în acte".

Oamenii legii au solicitat judecătorului de instrucție aplicarea măsurii preventive sub formă de arest pentru 30 de zile în privința a patru învinuiți. În privința celui de-al cincilea învinuit, care este angajat în calitate de de ofițer de urmărire penală la IP Ciocana, va fi aplicată o altă măsură preventivă, care nu prevede privațiunea de libertate.

La momentul actual, urmărirea penală pe acest caz continuă în vederea identificării și tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă de la șapte până la 15 ani privațiune de libertate.

Fluxul de știri
0