Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Studiul care spulberă toate miturile. Soluția pentru ambuteiajele din Chișinău

© Sputnik / Rodion ProcaVictor Chironda în studioul radio Sputnik Moldova
Victor Chironda în studioul radio Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Relieful, condițiile climaterice și dimensiunile orașului Chișinău sunt perfecte pentru dezvoltarea transportului alternativ
Studiul care spulberă toate miturile. Soluția pentru ambuteiajele din Chișinău

Constatarea aparține expertului în dezvoltare urbană Victor Chironda și a fost făcută în urma elaborării unui studiu privind modernizarea și eficientizarea sistemului de transport din Chișinău.

„Într-adevăr, orașul Chişinău are foarte multe dealuri, însă cea mai mare parte a orașului este amplasată pe un teren plat, cu excepția sectorului Ciocana și a cartierului Telecentru, unde oricum poate fi folosită bicicleta. Am analizat potențialul orașului Chişinău în ceea ce privește transportul alternativ în funcție de relief, climă și distanță. Am constatat că Chișinăul nu este un oraș mai deluros decât orașele Oslo, San Francisco sau Brașov, unde există o infrastructură foarte dezvoltată pentru biciclete. Clima este aproximativ aceeași, iar la nivel de distanță, Chișinăul este aproape ideal în ceea ce privește distanțele, deoarece cele mai multe distanțe sunt scurte și medii, de 2-5 km", spune Victor Chironda.

Totuși, autorul studiului a identificat trei probleme mari care împiedică dezvoltare transportului alternativ în Chișinău.

„În primul rând, este vorba de legislația și setul de normative care reglementează domeniul de transport și dezvoltare urbană, care au o abordare învechită pentru bicicliști. O altă problemă este lipsa cunoștințelor și a unei expertize locale, precum și lipsa unei finanțări sistematice", adaugă activistul civic.

Studiul activistului arată că, în ultimii 10 ani, autoritățile municipale nu au alocat niciun ban pentru amenajarea pistelor pentru biciclete și îmbunătățirea infrastructurii pentru ciclismul urban.

Fluxul de știri
0