Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liberalii din Republica Moldova, cu gândul la CSI. Ce vrea să facă Mihai Ghimpu

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Liberalii vor ca Republica Moldova să părăsească CSI. Cum a reacționat la această inițiativă cea mai mare fracțiune parlamentară din Legislativul de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Cinci dintre cei nouă liberali din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propun denunțarea Acordului de Constituire a Comunității Statelor Independente (CSI). 

Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mihai Ghimpu vrea ca toți să plece din Partidul Liberal

Cei care au semnat acest proiect de hotărâre sunt deputații liberali Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Ștefan Vlas, Roman Boțan și Ion Casian. 

Liberalii consideră oportună denunțarea Acordului de Constituire a Comunității Statelor Independente, care, în opinia lor, nu a favorizat în niciun fel Republica Moldova. 

Totuși, fracțiunea PL, care este una dintre cele mai mici fracțiuni parlamentare din Legislativul de la Chișinău, după cea a PLDM, spune că relațiile economice reciproc avantajoase cu statele membre CSI trebuie menținute și promovate în continuare prin semnarea unor noi tratate bilaterale. 

Cea mai mare fracțiunea parlamentară din Legislativul moldovean, fracțiunea PD, afirmă că nu va susține inițiativa liberalilor, pe care o califică ca una electorală. 

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalei Gamurari, fracțiune care are 41 de mandate în Parlament, a declarat pentru Sputnik Moldova că democrații nu au vorbit niciodată despre ieșirea Republicii Moldova din CSI. 

”Încă în toamnă s-a vorbit despre necesitatea revizuirii prezenței Republicii Moldova în diferite structuri internaționale, însă nu s-a discutat despre ieșirea țării noastre din vreo organizație internațională sau, cel puțin, din CSI”, a declarat Gamurari.

Reprezentantul democraților a calificat inițiativa liberalilor ca una electorală în contextul apropiatelor alegeri parlamentare ordinare din Moldova. 

”Este inițiativa Partidului Liberal. Este viziunea lor legată de viitorul Republicii Moldova. Liberalii niciodată nu și-au ascuns planurile lor și, probabil, această acțiune face parte deja din campania electorală a PL”, a menționat Gamurari pentur Sputnik.

Vitalie Gamurari a mai comunicat reporterului Sputnik că PD nu vede niciun impediment în faptul ca în procesul de integrare europeană Republica Moldova să-și păstreze relațiile în cadrul CSI.

Fluxul de știri
0