Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Boboteaza sau Botezul Domnului. Tradiții și superstiții

© Facebook / Nicolae CiobanuNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Biserica condamnă orice superstiție legată de Bobotează, spune protoiereul mitrofor, paroh în satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu într-un interviu pentru Sputnik Moldova
Botezul Domnului: semnificație și superstiții

Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc pe 19 ianuarie Boboteaza, zi în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului. La miezul nopții, preoții oficiază servicii divine și sfințesc apă pentru enoriași.

Calendar Ortodox Crestin 2018 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2018

Preotul Nicolae Ciobanu afirmă că, "agheasma este foarte folositoare și oamenii se spală cu ea pe față în fiecare dimineață, chiar beau câte puțin din ea și sfințesc casa. Credincioșii cred în puterea divină a acestei ape care este tămăduitoare."

Din bătrâni se crede că, timp de opt zile din ajunul Bobotezei, creștinii nu trebuie să spele rufe deoarece ar murdări astfel apele sfințite. Nicolae Ciobanu menționează că, "nu se murdăresc apele prin faptul că noi spălăm rufele. Aceasta regulă a apărut din evlavia creștinilor care vor să cinstească această apă sfințită. Dar dacă sunt copii sau bolnavi care au nevoie să spele mai des rufele, o pot face, biserica nu interzice."

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Fluxul de știri
0