Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Smartphone-urile ar putea deveni un lux

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaSmartphone
Smartphone - Sputnik Moldova
Abonare
Producția de smartphone-uri, mașini electrice și computere ar putea fi pusă în dificultate de creșterea prețurilor pentru materia primă

CHIȘINĂU, 16 ian — Sputnik. Smartphone-urile, mașinile electrice și computerele ar putea deveni un lux. Motivul constă în creșterea rapidă a prețului pentru cobalt, care este utilizat în fabricarea bateriilor.

Вышел первый клип, снятый в Молдове на смартфон - Sputnik Moldova
Video
Inedit: Primul videoclip din Moldova filmat cu un smartphone

În ultimul an, costul metalului a crescut de la 33,2 mii de dolari pentru o tonă la 75 de mii, scrie Russia Today.

Pentru fabricarea bateriei unui telefon inteligent este necesar de la 5 până la 10 grame de cobalt, pentru un laptop — aproximativ 30 de grame, iar pentru o baterie electrică de mașină — de la 5 la 20 de kilograme.

La moment, pe planeta noastră au fost descoperite aproximativ 6 milioane de tone de cobalt.

În Republica Democrată Congo, rezervele de cobalt sunt de 3,4 milioane de tone, în Australia — 1 milion de tone, Cuba — 500 000 de tone, Filipine — 290 000 de tone, Canada — 270000 de tone, Zambia — 270 de mii de tone, iar în Rusia — aproximativ 250 de mii de tone.

Automobile - Sputnik Moldova
Societate
Ce mașini preferă moldovenii și când vor înceta să mai cumpere automobile vechi

Experții au făcut anumite calcule și au ajuns la concluzia că, dacă în prezent toate automobilele cu motor pe benzină ar fi înlocuite cu mașini electrice, ar fi nevoie de aproximativ 14 milioane de tone de cobalt, care reprezintă mai mult decât dublul rezervelor disponibile pe planetă.

Prețul cobaltului mai e influențat negativ și de situația economică și politică instabilă din Republica Democratică Congo. Industria de extragere a cobaltului nu respectă normele de siguranță și, pe lângă asta, exploatează munca copiilor.

Specialiștii consideră că unica soluție de a rezolva problema creată este înlocuirea cobaltului în baterii cu alte metale.

Fluxul de știri
0