Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în continuare

© Sputnik / Miroslav RotariГалина Шеларь
Галина Шеларь - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Galina Șelari afirmă că leul moldovenesc va continua să-și consolideze pozițiile în fața dolarului și monedei europene

CHIȘINĂU, 16 ian — Sputnik. În ultimele luni, leul moldovenesc și-a consolidat pozițiile în raport cu euro și dolarul. Economista Galina Șelari a explicat pentru Sputnik Moldova care sunt cauzele acestei tendințe și dacă aceasta se va menține în continuare.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Cât va costa leul moldovenesc în 2018, în raport cu euro şi dolarul

„Din punctul meu de vedere, cursul oficial al valutelor, stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM), este rupt oarecum de contextul actualelor tendințe ale economiei moldovenești. Iar prima cauză norma foarte înaltă a rezervelor obligatorii. Aceștia sunt banii care se păstrează în Banca Națională, însă nu pot fi utilizați de către băncile comerciale. Este o sumă „conservată" care, la decizia BNM, poate să apară în economia moldovenească. Iar dacă apare, cursul leului se întărește", a declarat Galina Șelari.

În opinia expertului, cursul leului depinde și de dezvoltarea mediului de afaceri în Moldova.

„Dacă agenții economici vor începe să ia împrumuturi pentru dezvoltarea afacerilor, este foarte posibil ca aceste tendințe pozitive să se mențină în continuare. În orice caz, o depreciere bruscă a leului nu se va produce ", a subliniat Șelari.

Fluxul de știri
0