Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lovitură pentru Filat. CSJ a publicat ultima decizie în dosarul ex-premierului

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier este scrisă pe 132 de pagini

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a publicat astăzi, 15 ianuarie, decizia integrală în dosarul fostului premier Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie pentru corupție.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Societate
Vladimir Filat va afla după Sfântul Vasile o veste care-l va întrista definitiv

Decizia integrală cu privire la respingerea recursului în anulare a avocaților fostului premier este scrisă pe 132 de pagini. Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a fost format din cinci judecători: Nicolae Gordilă – președinte, Ion Guzun, Elena Covalenco, Liliana Catan și Iurie Diaconu. 

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins, pe 12 decembrie, ca inadmisibil recursul în anulare depus de avocații fostului premier. Cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat a fost depusă de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Pe 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Pe data de 22 februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție, de asemenea, a respins recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Avocații cereau achitarea fostului premier, iar procurorii – majorarea numărului anilor de detenție până la 19.

Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Acesta urma să fie transferat în închisoarea din Lipcani, amplasată în nordul țării.

Procurorul-șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.

 

Fluxul de știri
0