Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum s-a făcut de râs Timofti, acum doi ani, în fața lui Eminescu

© Preşedinţia Republicii MoldovaNicolae Timofti şi Andrian Candu la bustul lui Mihai Eminescu
Nicolae Timofti şi Andrian Candu la bustul lui Mihai Eminescu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În data de 15 ianuarie 2016, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, președintele de atunci al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a ținut morțiș să recite o strofă din opera poetului. Ce-o fi zis Eminescu dacă l-ar fi auzit?

CHIȘINĂU, 15 ian — Sputnik. A vrut să facă paradă de erudiție, dar s-a făcut de râs. Este vorba fost președinte Nicolae Timofti, care, în data de 15 ianuarie 2016, de ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, a mers să depună flori la bustul poetului din grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău și a ținut cu tot dinadinsul să recite o strofă din opera marelui scriitor. Rețineți, jurnaliștii nu i-au cerut să declame versuri, ei au dorit să afle opinia șefului statului în alte chestiuni. Însă Timofti le-a tăiat-o scurt, pe un ton autoritar, spunând că întrebările jurnaliștilor trebuie să fie, citez, "numai la temă".

Михай Еминеску - Sputnik Moldova
Iurie Roșca: Eminescu nu este o figură de stil, ci constatarea profetismului său

"Numai la temă: despre Eminescu. Noi, probabil, toți trăim cu acele sentimente de dragoste față de Eminescu și în ziua aceasta îmi vine să… mai știu câte ceva din poeziile lui Eminescu și îmi vine să zic versurile lui", a declarat sentențios președintele.

După care șeful statului, încearcă să recite o strofă din poezia "Împărat și Proletar". Încearcă, nu recită, pentru că nu a fost în stare să memoreze nici măcar o strofă, formată din cinci versuri, Timofti denaturând în mod impardonabil versul eminescian: "Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri și bogați! / Făceți ca-n această lumea să aibă parte dreaptă fiecare, / Și să trăim ca frați".

Timofti, pur și simplu, ai înghițit un vers, iar pe altul l-ați denaturat. Iată cum sună această strofă: "Zdrobiți orânduiala cea crudă şi nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi! / Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă, / Faceți ca-n astă lume să aibă parte dreaptă, / Egală fiecare, și să trăim ca frați!"

Pentru Nicolae Timofti a fost greu să memorizeze cinci versuri când ai de administrat o țară întreagă, când porți pe umeri grijile statului, nevoile poporului. După ce a recitat poezia, Timofti, pe un ton răstit, le-a dorit o zi bună jurnaliștilor, refuzând să răspundă la întrebările lor, chiar dacă reprezentații presei au adresat întrebări, cum spune președintele, la temă. Și anume jurnaliștii l-au întrebat "ce-ar fi zis Eminescu referitor la viața politică, dacă acum era în viață?".

Probabil că singurul lucru prin care Timofti s-a făcut remarcat în calitatea lui de șef al statului a fost felul în care s-a bâlbâit la monumentul lui Eminescu.

 

Fluxul de știri
0