Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova ar putea extinde gama de produse alcoolice exportate în Rusia

© Photo : Ministerul EconomieiIuliana Dragalin
Iuliana Dragalin - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile din Moldova și Rusia întreprind acțiuni comune pentru a crește volumul exportului de vinuri pe piața rusă și pentru a evita situația privind impunerea unor noi sancțiuni pentru producătorii moldoveni
Moldova ar putea extinde gama de produse alcoolice exportate în Rusia

 

Procesul de producere a vinului moldovenesc destinat pentru consumatorii ruși este minuțios monitorizat de autorități. Controale sunt efectuate periodic în toate companiile vinicole de către un grup de experți din Republica Moldova și Federația Rusă. Jurnalista Maria Dimineț a realizat un interviu pe acest subiect cu secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Scopul controalelor este de a preveni situația în care ar putea fi aplicate din nou restricții la exportul vinurilor moldovenești în Federația Rusă. Experții ruși și moldoveni verifică dacă vinificatorii respectă, în procesul de producere a vinului, cerințele Rospotrebnadzor, care sunt aceleași pentru toate țările exportatoare.

De asemenea, autoritățile din Moldova și Rusia au convenit să întreprindă măsuri comune pentru a facilita accesul producătorilor de vinuri pe piața rusească.

"A fost elaborat un plan de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă pentru perioada 2016-2017. Documentul prevede desfășurarea acțiunilor comune pentru eliminarea barierelor tarifare și netarifare în domeniul comerțului moldo-rus. În acest context, se discută despre posibilitatea extinderii gamei de produse alcoolice exportate în Rusia. Vorbim despre vinuri din fructe naturale, dar și alte băuturi alcoolice produse pe bază de fructe și struguri", a precizat Iuliana Drăgălin.

De asemenea, Moldova și Rusia vor întreprinde acțiuni comune pentru a promova vinurile moldovenești pe piața rusească, în 2018. În acest scop vor fi organizate mai multe evenimente, iar companiile vinicole din țara noastră vor fi încurajate să participe.

Anul trecut vinificatorii au produs cu 20 la sută mai mult vin, față de 2016. Totodată, Republica Moldova se află pe locul 20 în clasamentul mondial al producătorilor de vinuri.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0