Incredibil, dar adevărat: Iată cine a inventat, de fapt, telefonul

© Sputnik / Александр Красавин / Accesați arhiva multimediaТелефонный аппарат
Телефонный аппарат - Sputnik Moldova
Abonare
Așa cum se întâmplă de multe ori, cel care face cu adevărat o mare descoperire nu apucă să vadă succesul invenţiei sale și alții sunt cei care culeg laurii pentru munca celor dintâi.

CHIȘINĂU, 14 ian — Sputnik. În anul 1876 a avut loc prima brevetare a telefonului. La aceasta dată, Alexander Graham Bell și Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe această diferență s-au bazat cei ce i-au adjudecat lui Bell invenția în procesul ce i-a opus multă vreme pe cei doi inventatori.

Telefonul, care pe parcursul secolului XX a ajuns în casele tuturor i-a fost atribuită în 1876 lui Graham Bell pentru un aparat care nu a funcţionat niciodată. De fapt, telefonul a fost inventat cu 15 ani mai devreme de un german.

Cine a inventat telefonul

Profesorul de fizică şi matematică Johann Philipp Reiss a fost cel care a construit primul telefon care a funcţionat. Inventatorul a făcut publică descoperirea pe 26 octombrie 1861, în orășelul german Frankfurt, însă nu a patentat-o. Aparatul a fost denumit "telephon". Peste 15 ani, pe 14 februarie 1876, a fost depusă cererea de patentare în America de către Alexander Graham Bell. Aparatul respectiv nu a fost în stare de funcţionare. În aceeaşi perioadă, Elisha Gray a făcut cerere de patentare pentru un aparat îmbunătățit după modelul celui construit de Reiss.

© Photo : wikipedia.orgTelefonul inventat de Johann Reiss
Telefonul inventat de Johann Reiss  - Sputnik Moldova
Telefonul inventat de Johann Reiss

Profesorul Reiss şi-a închinat activitatea ştiinţifică în micul său laborator din incinta şcolii din Friederichsdorf. Mulţi ani s-a străduit să construiască o maşină care să funcţioneze pe puterea aburilor, dar nu a reuşit să lase decât schiţele unei maşini cu aburi. El a construit prima pompă de apă întemeiată pe principiile de azi ale aspiraţiei şi respingerii aerului cu ajutorul vidului. Profesorul a construit o cameră obscură pe care a montat-o pe catedră fiind în stare să supravegheze elevii fără a ridica privirea. Printre invenţiile sale s-a aflat şi aparatul prin care sunetele vocii omeneşti erau transmise şi auzite din depărtare. Avea doar 27 de ani când a inventat telefonul şi marea descoperire a fost prezentată pe 26 octombrie 1861 în sala de conferinţe a Societăţii de Fizică din Frakfurt pe Main în faţa unui cerc restrâns de specialişti.

Telefonul a fost construit după modelul urechii umane având înăuntrul lui un timpan, un ciocan şi o nicovală. Această ureche mecanică reuşea doar să prindă undele sonore şi printr-un dispozitiv anume, pus în legătură cu current electric reuşea să preschimbe aceste unde sonore în unde electrice. De fapt, urechea mecanică corespunde acelei părţi din telefonul de astăzi în care noi vorbim. Ulterior a descoperit receptorul, acea parte a telefonului cu ajutorul căruia auzim. A construit o mică maşină cu ajutorul unei igliţe şi a unor sârme de cupru care erau capabile să reproducă sunetele şi chiar vocea omului.

Din păcate el nu a apucat să vadă succesul invenţiei sale. A murit pe 14 ianuarie 1874 la numai 40 de ani, lăsând soţia şi cei doi copii ai săi într-o sărăcie lucie.

Fluxul de știri
0