Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Între băncile din Republica Moldova nu există concurență eficientă

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Gîrbu
Viorel Gîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
Bancherii din Republica Moldova nu fac nimic pentru a încuraja oamenii să ia credite. Iar între bănci nu există o concurență reală. Asta a declarat economistul Viorel Gîrbu pentru Sputnik Moldova
Expert: Între băncile din Republica Moldova nu există concurență eficientă

Numărul creditelor acordate de băncile din Republica Moldova a crescut, însă nu considerabil. Expertul în economie, Viorel Gîrbu a declarat pentru Sputnik Moldova că acest sector nu a fost niciodată unul dezvoltat. Iar din acest motiv nici economia țării nu are de câștigat.

„Volumul creditelor oferite crește, dar nu foarte mult. Și până la furtul miliardului nu am avut un sector bancar foarte bine dezvoltat. Ponderea creditelor în Produsul Intern Brut sunt la nivel foarte mic.  Ori economiile moderne sunt construite pe acest gen.  Economia nu poate crește, dacă nu crește și îndatorarea", a spus Viorel Gîrbu.

Mai mult, Viorel Gîrbu a spus că bancherilor le convine această situație.

„Aceste bănci comerciale nu dau dovadă de luptă eficientă efectiv între dânsele. Nu se vede o concurență eficientă. Băncile comerciale stau pe o pernă confortabilă, încasează supraprofit masiv ca urmare a acestor realități. Rentabilitatea sectorului bancar este enormă", a spus Viorel Gîrbu.

Cât despre companiile de microfinanțare, Viorel Gîrbu a spus că acestea fac sarcinile care ar trebui să fie îndeplinite de către bănci.

Autor: Vasile Dosca  

Fluxul de știri
0