Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Negocierile cu UE, abandonate. Se cere ieşirea IMEDIATĂ din bloc

© AFP 2024 / OLI SCARFFThis file photo taken on March 29, 2017 shows a pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017.
This file photo taken on March 29, 2017 shows a pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
O petiţie în care se solicită ca Marea Britanie să părăsească UE imediat a atras o amplă susţinere, astfel că va fi declanşată o dezbatere în parlamentul britanic.

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik, Doina Crainic. Mai mult de 132.000 de persoane au susținut petiția online de pe site-ul oficial al Parlamentului britanic, solicitând prim-ministrului să abandoneze negocierile cu UE privind Brexit și să înceapă imediat retragerea din bloc, potrivit express.co.uk.

Astfel, a fost programată o dezbatere în parlament pe 22 ianuarie. În conformitate cu regulile parlamentare, deputații trebuie să organizeze o dezbatere asupra oricărei chestiuni ce face obiectul unei petiții care strânge peste 100.000 de susținători.

Petiția „Trebuie să ieşim din UE imediat" a fost publicată pe site-ul Parlamentului în septembrie și va rămâne acolo pentru a aduna mai multe semnături până în martie.

Petiţia a fost depusă de Jack Taylor, un alegător din Midlands. Din petiţie se înţelege că acesta solicită prim-ministrului britanic să întrerupă procesul de negocieri stabilit în temeiul articolului 50 din regulamentul UE și să declare în mod unilateral că Marea Britanie a părăsit blocul, fără a se ajunge la un acord.

„UE pare decisă să ne ofere un acord prin care să ne pedepsească, pentru a se răzbuna. De ce să mai așteptăm încă 18 luni, când putem pleca imediat și putem prelua complet controlul asupra țării noastre, asupra puterilor noastre de legiferare și asupra frontierelor?", se arată în petiţie.

Iniţiatorul petiţiei mai spune că UE insistă ca Marea Britanie să plătească zeci de miliarde de lire ca „factură" pentru Brexit și să continue să accepte jurisdicția instanțelor UE chiar și după ieşirea din bloc.

„Sunt încântat că Parlamentul va dezbate despre o ieșire fermă şi rapidă. Va fi un prilej pentru parlamentari să arate cât de mult ţine cont elita politică de electorat", a declarat liderul Ukip Henry Bolton referindu-se la anunţul despre programarea dezbaterii.

Mihai Tudose și Jean-Claude Juncker - Sputnik Moldova
Atenţionare: Brexit, al doilea referendum şi o gaură de miliarde de euro

Departamentul pentru Brexit a publicat un răspuns la petiție, după ce aceasta a străns mai mult de 10.000 de susținători anul trecut.

În răspuns se precizează că Guvernul este hotărât să respingă orice tentative de a rămâne în interiorul UE, de a reintra „pe uşa din dos" sau privind organizarea unui al doilea referendum.

De asemenea, se subliniază că Guvernul britanic va urmări să obţină cel mai avantajos acord pentru Marea Britanie, care să maximizeze beneficiile aduse de ieşirea din UE — controlul asupra frontierelor, asupra legilor și banilor —, păstrând, în același timp, accesul pe piețele UE și continuând să colaboreze cu vecinii europeni în chestiuni comune.

Se mai menţionează că, după Brexit, Regatul Unit va pune capăt jurisdicției directe a Curții de Justiție a UE (CJUE) în Marea Britanie.

Fluxul de știri
0