Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Peste 500 de sate din Moldova nu au casă de cultură. Ce propune Monica Babuc

Abonare
Peste 500 de localități rurale din Moldova nu au casă de cultură. Aici, edificiile culturale au fost distruse în totalitate sau sunt într-o stare avansată de ruinare
Peste 500 de sate din Moldova nu au casă de cultură. Ce propune Monica Babuc

 

Pentru a-i apropia pe oamenii din aceste localități de evenimentele culturale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vrea să includă aceste comunități rurale în circuitul general cultural al țării, prin extinderea evenimentelor care se desfășoară în Chișinău, dar și în alte orașe din țară.

„Peste cinci sute de case de cultură din Republica Moldova, din păcate, sunt într-o stare avansată de degradare, pentru că ani de zile nu au fost reparate, nu au fost încălzite. Responsabilitatea noastră este de a include comunitățile rurale în circuitul general cultural al țării. Vreau să vă spun că noi am făcut tot posibilul ca acest circuit să se producă. Întotdeauna când avem activități legate, de exemplu, de Ziua Internațională a Muzeelor sau de Noaptea Muzeelor, sau de Ziua Patrimoniului European care au diferite generice, Ministerul Culturii merge în extensia activităților culturale", a declarat Monica Babuc în cadrul unei interviu pentru un post privat de televiziune.

Iar drept exemplu de astfel de evenimente este și șirul de concerte susținute de către maestrul Eugen Doga în anul 2017.

„Ca să dau cel mai proaspăt exemplu, în anul 2017, maestrul nostru iubit Eugen Doga a aniversat 80 de ani. Când am organizat o serie de manifestări frumoase dedicate acestei aniversări, nu ne-am limitat doar la concertul de la Opera Națională sau la concertele de gală pe care le-am organizat chiar și peste hotare, acolo unde există mulți compatrioți de-ai noștri, fie că este vorba de România, Slovacia, Federația Rusă sau din altă ţară, dar am mers către cetățenii noștri cu aceste concerte. Am organizat cel puțin patru concerte mari în localități în care se găsesc cele mai importante elemente de patrimoniu cultural: Biserica Adormirii Maicii Domnului de la Căușeni, în preajma ei a fost găzduit un mare concert Doga, Castel Mimi, care este un monument de patrimoniu, a găzduit un concert extraordinar al maestrului Doga, Hanul lui Manuc Bei și Cetatea Sorocii", a adăugat Monica Babuc.

Fluxul de știri
0