Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Data X se apropie. Iată când vor fi învestiți noii miniștri din Guvernul Filip

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului a anunțat când va semna decretele de numire în funcție a celor șapte miniștri din Guvernul Pavel Filip.

CHIȘINĂU, 9 ian – Sputnik. Miniștrii desemnați în Cabinetul Pavel Filip vor depune miercuri, 10 ianuarie, jurământul de învestire. Decretele urmează să fie semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care exercită temporar interimatul funcției de președinte al țării, anunță Serviciul de presă al Legislativului într-un comunicat de presă.

De asemenea, președintele interimar al Republicii Moldova va promulga Legea pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova, reexaminată de Parlament la 22 decembrie 2017, care mai este numită și Legea anti-propagandă.

Кабинет министров - Sputnik Moldova
Politică
În câteva zile, Moldova va avea un Guvern reînnoit

Evenimentul va avea loc la Reședința de Stat din Chișinău, la ora 10.00.

Curtea Constituțională a constatat că refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea repetată a prim-ministrului, precum și refuzul de a promulga o lege pentru care Parlamentul a reconfirmat votul, constituie o încălcare a obligațiilor constituționale ale șefului statului.

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru promulgarea unei legi la data de 5 ianuarie, iar pentru remanierea guvernamentală la 2 ianuarie.

Conducerea PD a anunțat, la sfârșitul anului trecut, ample remanieri guvernamentale. Pentru funcția de vicepremier pentru integrare europeană este nominalizat Iurie Leancă. Pentru postul de vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic.

La Ministerul Economiei şi Infrastructurii, funcţia de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propunerea pentru funcţia de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate — Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost înaintat Tudor Ulianovschi, ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Nominalizarea la funcţia de ministru al Justiţiei este Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale.

Fluxul de știri
0