Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce a stat la baza redeschiderii școlilor din Fârlădeni, Țepilova și Bolohani

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистр культуры Моника Бабук и президент Академии наук Молдовы Георгий Дука
Министр культуры Моника Бабук и президент Академии наук Молдовы Георгий Дука - Sputnik Moldova
Abonare
Școlile primare din localitățile Fârlădeni, raionul Hâncești și Țepilova, raionul Soroca, vor fi redeschise după sărbătorile de iarnă, iar de la 1 septembrie 2018 urmează să fie redeschisă și școala primară din localitatea Bolohani, raionul Orhei
Ce a stat la baza redeschiderii școlilor din Fârlădeni, Țepilova și Bolohani

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. 

Potrivit ministrului, decizia de redeschidere a celor trei instituții de învățământ a fost luată în urma unei analize a consecințelor închiderii acestora.

„Am elaborat, cu ajutorul colegilor de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, patru grupuri de indicatori, care veneau să ne arate care a fost impactul optimizării școlilor din localități. Acești indicatori țineau de impactul economic al închiderii fiecărei instituții, impactul psihologic asupra copilului, părinților și pedagogilor și impactul asupra localității", a declarat Monica Babuc în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, s-a decis că economiile de pe urma închiderii şcolilor din localitățile Fârlădeni, Țepilova și Bolohani au fost minore, în schimb impactul asupra comunităților a fost extrem de negativ.

„Primele concluzii la care am ajuns este că există mai multe școli care pot și trebuie redeschise. În următorul semestru, imediat după vacanța de Crăciun, vor fi redeschise școlile primare din satul Fârlădeni, raionul Hâncești și din satul Țepilova, raionul Soroca. Avem în vizor redeschiderea, începând cu 1 septembrie 2018, a școlii primare Bolohani, raionul Orhei", adaugă Monica Babuc.

Ministrul Educației Culturii și Cercetării dă asigurări că până la sfârșitul lunii februarie va fi elaborată strategia de reconfigurare a rețelei instituțiilor de învățământ pentru anul școlar 2018-2019, iar până la începutul lunii aprilie se va decide care alte instituții de învățământ din țară, închise în urma optimizării, vor fi redeschise.

Fluxul de știri
0