CHIŞINĂU, 5 ian — Sputnik, Andrei Petrik. Mulţi dintre concetăţenii noştri ajung să regrete că în timpul meselor copioase, alături de rude şi prieteni, îşi cam supraapreciază posibilităţile şi exagerează în ceea ce priveşte băuturile. În ciuda avertismentelor medicilor, dar şi a faptului că Biserica nu priveşte cu ochi buni această lipsă de măsură la sărbătorile creştine, în dimineaţa de după, sute de cetăţeni se trezesc cu dureri de cap şi nu doar.
În popor circulă mai multe reţete care, chipurile, ar fi în stare să ne scape de consecinţele mahmurelii alcoolice. Putem enumera aici şi binecunoscutul mit despre pastilele de „Citramon", pe care unii le înghit cu pumnii, şi renumita zeamă moldovenească. Alţii recurg la măsuri de „reanimare" extreme: un duş rece ca gheaţa în luna ianuarie sau… o doză nouă de alcool.
Sputnik a decis să afle dacă au totuşi moldovenii o armă strategică, un panaceu împotriva mahmurelii post-sărbătoare. Răspunsul l-am primit de la bucătarul Radu Hatmanu.
„Este greşit să credem că minunata zeamă din bucătăria noastră naţională ne-ar putea scăpa de supliciile fizice de după excesele bahice", ne-a explicat bucătarul.
În opinia acestuia, pentru moldoveni şi români, doar moarea de varză este un adevărat panaceu împotriva mahmurelii. Hatmanu afirmă că acest „licoare" salvatoare are darul de a restabili echilibrul de săruri şi lichide, reabilitând astfel organismul şi scăpându-ne parţial de durerile de cap.
„Cel mai bun remediu este moarea, însă nu cea de roşii ori de castraveţi, ci anume de varză. În multe sate din Moldova şi România, a doua zi după sărbători, pe străzi se vinde moare de varză pentru „gospodarii" pe care nu i-a dus capul să-şi pună singuri varza la murat", a mai adăugat bucătarul.