Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ești obligat să știi asta! La ce pericol te expui dacă mănânci crenvurști

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unui studiu comparativ realizat de asociaţia InfoCons, un produs consumat de foarte multe persoane are, în 2017, un număr mult mai mare de aditivi periculoşi decât îi avea în 2009. Ce este necesar să ştii pentru a-ți proteja sănătatea.

CHIȘINĂU, 4 ian — Sputnik. În urma studiului comparativ realizat de InfoCons — Asociație pentru Protecția Consumatorilor cu privire la evoluția produselor tip crenvurști în perioada 2009 — 2017, s-a constatat o creștere a mediei și medianei, de la 5 E-uri în studiul din 2009, la 6 E-uri în studiul din 2015, la 7 E-uri în cazul studiul din 2017.

Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs a fost identificat în studiul din anul 2017, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs. 

De asemenea, experții au constatat o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele studiate: de la 10 tipuri de aditivi identificați în 2009, la 16 tipuri de aditivi identificați în 2015 și la 21 de tipuri, în 2017.

 Cele mai des întâlnite E-uri sunt:

Cod E-uri

Denumire E-uri

Repetări

E250

Nitrit de sodiu

25

E450

Difosfati

25

E621

Monoglutamat de sodiu

20

E300

Acid Ascorbic

19

E301

Ascorbat de sodiu

15

E120

Carmin

15

În ceea ce privește conținutul de grăsimi regăsit în produsele studiate, cele mai mari cantități au fost depistate tot în cadrul studiului din 2017, respectiv 26 g/100g. 

Asociaţia precizează că majoritatea crenvurștilor conțin 40 — 70% piept de pui, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

După cum avertizează InfoCons, crenvurștii sunt alimente procesate, iar acest tip de alimente tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare. Afumarea este o metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. 

De asemenea, produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. 

În ceea ce priveşte cantitatea de sodiu, se constată că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima. 

Concluzia la care ajung cercetătorii este că alimentul respectiv nu poate fi recomandat de un nutriționist, atât din cauza conservanților, cât și a cantității mari de grăsimi saturate, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 de calorii.

Fluxul de știri
0