Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon a sesizat CC: Legea atentează la principiile democrației

© Sputnik / Miroslav RotariВстреча Игоря Додона с журналистами
Встреча Игоря Додона с журналистами - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova consideră că noua lege privind securitatea informațională încalcă drepturile cetățenilor moldoveni, sesizând în acest context Curtea Constituțională

CHIȘINĂUm 4 ian — Sputnik. Joi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a respins repetat legea privind securitatea informațională și a sesizat Curtea Constituțională pentru a examina constituționalitatea prevederilor documentului.

”Consider că ea (legea — n.r.) atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Din aceste considerente am decis să sesizez Curtea Constituțională în privința examinării constituționalității prevederilor legii menționate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

Pe 22 decembrie 2016, Parlamentul a votat repetat Legea privind securitatea informațională după ce șeful statului, Igor Dodon, a returnat legea în Parlament. Aceasta prevede modificarea Codului Audiovizualului în care urmează să fie introdusă noțiunea de "securitate informațională".

Potrivit autorilor, aceasta ar implica un ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetățenii moldoveni de propaganda mediatică din afara țării.

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice, a fost votat în Parlament pe 7 decembrie curent.

Noua lege prevede că, în vederea asigurării securității informaționale a statului, "se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră". Federația Rusă nu e stat membru al acestei Convenții.

Fluxul de știri
0