Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În ce raioane geniștii au depistat în 2017 cele mai multe bombe și muniții

© Sputnik / Василий Батанов / Accesați arhiva multimediaВ Севастополе нашли бомбу времен ВОВ
В Севастополе нашли бомбу времен ВОВ - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un șir de localități din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Criuleni, Ungheni şi în municipiile Bălţi şi Chişinău, geniștii au depistat în 2017 bombe și muniții

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Geniştii Armatei Naţionale au neutralizat, pe parcursul anului trecut, aproximativ 900 de obiecte explozive, toate datând din cel de-Al Doilea Război Mondial. Obuzele au fost depistate pe întreg teritoriul ţării.

Potrivit colonelului Mihail Bucliş, comandantul Comandamentului Forţe Terestre, echipele de geniu, formate din militari ai Batalionului Geniu, Brigăzilor „Moldova” şi „Dacia”, au executat 171 de misiuni, în cadrul cărora au lichidat 868 de muniţii. Cele mai multe obiecte explozive — bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie, bombe de aviaţie, cartuşe şi grenade de mână – au fost descoperite în localităţile din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Criuleni, Ungheni şi în municipiile Bălţi şi Chişinău.

Снаряд времен ВОВ - Sputnik Moldova
Societate
Alertă: Bombă, găsită în centrul Chișinăului

Colonelul Bucliş a menţionat că cel mai mare arsenal de muniţii — 43 de proiectile de artilerie, 40 de grenade de mână RPG-40, 106 cartuşe şi un focos de proiectil de artilerie — a fost depistat în luna noiembrie, pe un şantier de construcţii de pe strada Aerodromului din Bălţi. Geniştii din Brigada “Moldova” au transportat muniţiile la Centrul de Instruire al unităţii, unde le-au distrus în condiţii de maximă securitate.

Totodată, în luna decembrie, echipa Batalionului de Geniu “Codru” s-a deplasat la Puhăceni, raionul Anenii Noi, unde a distrus cinci bombe de aviație de 50 de kg, depistate în cariera de nisip din vecinătate.

Ministerul Apărării atenţionează cetățenii să anunțe autorităţile locale în cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate. Este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.

Fluxul de știri
0