Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Creștin Ortodox 2018

Abonare
Așa cum v-am obișnuit deja, Sputnik Moldova publică calendarul sărbătorilor creștine pentru anul 2018

Calendar Creștin Ortodox 2019>>>

Pe parcursul unui an bisericesc este rezumată lucrarea de mântuire, de la creație și până la sfârșitul lumii. Biserica Ortodoxă marchează aceste lucruri prin sărbătorile prăznuite în lunile de început și final de an.

Calendar Creștin Ortodox 2019 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2019

Anul bisericesc ortodox are în centrul său praznicul Sfintelor Paști și este împărțit în trei mari faze sau perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de cântăreții de strană în fiecare din aceste perioade și anume:

Perioada Triodului (perioada prepascală);
Perioada Penticostarului (perioada pascală);
Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Perioada Triodului: de la Duminica Vameșului și a Fariseului, cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paștilor, până la Duminica Paștilor — în total zece săptămâni. Primele trei săptămâni din această perioadă alcătuiesc vremea de pregătire sufletească în vederea începerii postului, iar restul de șapte săptămâni — adică însuși Postul Paștilor — este vremea de pregătire, prin pocăință, post și rugăciune, pentru marea sărbătoare a învierii, precedată de amintirea Patimilor lui Hristos care s-a răstignit pentru noi.

Perioada Penticostarului: de la Duminica Paștilor până în Duminica I după Rusalii sau a Tuturor Sfinților — în total opt săptămâni.

Perioada Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc. Durata ei variază în funcție de data Paștilor, scrie preotul și teologul Ene Braniște în cartea ”Liturgica Generală”.

”Prin structura anului bisericesc, așa cum a fost el rânduit, Biserica urmărește ca Persoana și amintirea Domnului să fie prezente în chip tainic, real și continuu în fiecare din zilele și anii vieții creștinilor”, menționează părintele Braniște.

Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui, credincioșii trăiesc în mod concret și intens simțirea că repetă viața lui Hristos, că retrăiesc toate evenimentele vieții Lui.

Calendar Creștin Ortodox 2019

În Sinaxarul peste tot anul de la finalul Ceaslovului, în ziua întâi a lunii septembrie citim că se face pomenirea anului nou bisericesc și începutul indictionului.

Spre deosebire de calendarul civil, Biserica prăznuiește prima zi a anului bisericesc pe 1 septembrie. Biserica prăznuiește această zi, adică începutul Indictionului, pentru că în această zi a intrat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în sinagoga iudeilor și a început să propovăduiască Evanghelia.

Fluxul de știri
0