Medicul igienist Victoria Stavenschi-Vacari a explicat pentru Sputnik Moldova ce se ascunde în spatele gustului plăcut al băuturilor carbogazoase și cât de periculoase sunt acestea pentru organismul uman.
„Nimic bun nu este în băuturile carbogazoase. Primul lucru negativ sunt îndulcitorii care înlocuiesc zahărul. Aceste băuturi sunt foarte, foarte dulci. Noi nu știm ce fel de îndulcitori s-au folosit, deoarece nu este indicat", spune medicul igienist Victoria Stavenschi-Vacari.
Mai mult, aceste băuturi conțin un șir de E-uri, care provoacă un șir de afecțiuni.
"De cele mai multe ori, în băuturile carbogazoase sunt utilizați E-uri care provoacă diferite alergii, unii distrug vitamina B6 și vitamina B12. Totodată, în aceste băuturi sunt folosiți aditivi care cresc nivelul de colesterol. Persoană poate să-și controleze nivelul colesterolului, dar dacă va consuma băuturi carbogazoase sau alimente care conțin acești E-uri, va scăpa situația de sub control. Aici este vorba de E320 și E321", adaugă medicul.
Și lista problemelor nu se încheie aici. Conservanții din băuturile carbogazoase și așa-zisele sucuri naturale pot provoca și tulburări renale, tulburări hepatice și de memorie.
„E-urii acționează asupra tuturor sistemelor din organism. Și sistemul respirator, și sistemul intestinal… tot organismul este afectat de E-uri", conchide Victoria Stavenschi-Vacari.