Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medicină ca în filmele americane într-o instituție din Republica Moldova

© Photo : PrimeGrigore Zapuhlîh
Grigore Zapuhlîh - Sputnik Moldova
Abonare
Pacienții care ajung la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din Chișinău sunt examinați ca în filmele americane
Medicină ca în filmele americane într-o instituție din Republica Moldova

O spune chiar directorul instituției medicale, care a fost modernizată și dotată cu echipament de ultimă generație.

Potrivit lui Grigore Zapuhlîh, noile utilaje medicale le permit medicilor să stabilească diagnosticul de trei ori mai repede decât o făceau până la reutilarea instituției.

"Înainte nu era aranjat, nu era făcut corect triajul pacienților. Pacienții ajungea la altă ușa decât cea de care aveau nevoie. Acum avem și o echipă de trei medici: reamatolog, neurochirurg și neurolog, care imediat îi examinează pe pacient și decis unde să-l repartizeze. Totul se face imediat, timp de câteva minute, ca în filmele americane", spune Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Potrivit lui, acum pacienții pot beneficia de asistență medicală calitativă şi operativă, iar medicii își pot desfășura activitatea fără impedimente.

„În cei 35 de ani de experiență în domeniu, pentru prima data nu mai am sentimentul de frică că nu voi avea ce face cu pacientul. Pentru prima dată, pacienții din țara noastră vor putea primi ajutor la cele mai înalte standarde. Nu aș putea spune că suntem primii în lume, dar trebuie să facem față la cerințele situației moderne. Pacienții acuți vin zilnic. La institutul nostru va putea fi ajutat orice pacient. Noi, pentru prima dată, vom avea instrumente și spații pentru a ajuta oamenii", adaugă Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.

Precizăm că Secția Primiri Urgențe a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie a fost dotată cu utilaje moderne datorită sprijinului financiar oferit de Guvernul Cehiei. Compania Națională de Asigurări în Medicină a contribuit cu 1,6 milioane de lei.

La inaugurarea secției, care a avut loc săptămâna trecută, au participat deputaţi, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, precum şi ai misiunilor diplomatice.

Fluxul de știri
0