Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou stat pe harta Europei

© Sputnik / Iliya Pitalev / Accesați arhiva multimediaMacedonia
Macedonia - Sputnik Moldova
Abonare
De fapt, este vorba de o denumire nouă pentru un stat deja existent

CHIȘINĂU, 2 ian — Sputnik. Atena și Skopje s-au angajat să inițieze, în ianuarie 2018, discuții asupra denumirii statului care, în prezent, este cunoscut în plan internațional ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Disensiunile în această problemă durează de aproape 30 de ani, de la dezmembrarea statului condus de Slobodan Miloșevici în șase republici independente. Atena contestă numele statului vecin, deoarece există regiunea grecească a Macedoniei, dar și temerea că țara desprinsă din Iugoslavia ar putea emite, vreodată, pretenții teritoriale asupra ei.

Conform știrilor care s-au strecurat în presă după vizita la Skopje a ministrului afacerilor externe al Greciei, Nikos Kotzias, Atena ar fi venit cu opțiunea „Vardar Macedonia" sau „Peonia". Dar aceste informații au fost dezmințite de diplomația elenă.

Nu este exclus ca noua denumire a țării să fie propusă de Matthew Nimitz, mediator ONU la negocierile dintre Atena și Skopje.

Fluxul de știri
0