Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

(VIDEO) ”Mașa și ursul” bate recordul la vizualizări pe Youtube

© Youtube / Маша и МедведьКадр из мультфильма "Маша и Медведь"
Кадр из мультфильма Маша и Медведь - Sputnik Moldova
Abonare
Renumitul desen animat lansat de compania ”Animakkord”, Mașa și Ursul (Маша и Медведь) a fost tradus în 25 de limbi ale lumii, iar ultimul episod a acumulat un număr record de vizualizări. Pe de altă parte, psihologii au mari rezerve în privinţa acestui produs media.

CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. De la publicarea pe YouTube, episod al celui mai popular desen animat rusesc "Mașa și Ursul", produs de studioul Animaccord, a reușit să spargă piața, acumulând peste 600 de milioane de vizualizări, stabilind un nou record al canalului. este vorba de epizodul ”Viață Dulce”, publicat pe 1 iunie 2013.

Un alt epizod, cu titlul „Game Over", care a devenit disponibil publicului începând cu 14 octombrie 2016, ursului devine dependent de jocurile video, din cauza cărora prietenii săi apropiați nu îl mai pot lua din faţa calculatorului. Canalul YouTube "Masha i Medved" are deja peste 100 de milioane de vizualizări, fiind popular în peste 22 de țări.

Pe de altă parte, psihologul rus, Ana Kaganer, atenţionează asupra impactului pe care-l poate avea acest film de animaţie şi se arată îngrijorată de faptul că autorii acestuia, în mod conștient sau nu, au creat pentru copii o eroină lipsită de capacitatea de a iubi, scrie baby.ru.

”Creatorii acestui desen animat au ținut cont de modul în care copii percep lumea, din acest motiv el este atât de iubit de pici. Ca specialist, cel mai mult mă îngrijorează faptul că autorii desenului animat, din anumite considerente, în mod conștient sau nu, au creat pentru copii noștri un erou care este lipsit de capacitatea de a iubi”, consideră psihologul.

În comparație cu vechiul basm rusesc despre Mașa și cei trei urși, personajul are un comportament care nu corespunde vârstei, manifestând lipsă de respect față de urs, care reprezintă prototipul tatălui.

”Ne putem aminti de vechiul basm rusesc despre Mașa și cei trei urși, unde eroina din poveste vine la casa urșilor și nu se așază la masa ursului-tată, dar alege locul adecvat vârstei sale, adică masa ursului cel mic. Din păcate, personajul nostru are un comportament total diferit, manifestând lipsă de respect față de urs, care întruchipează concomitent modelul de tată, dar și un simbol sacru care reprezintă Rusia, astfel, Mașa, încalcă în mod continuu normele sociale și în loc de pedeapsă este chiar încurajată să procedeze așa. Astfel, tatăl nu mai reprezintă o autoritate și, deci, poate fi folosit după bunul său plac. Mesajul codificat pe care îl primesc fetele atunci când urmăresc acest desen animat este următorul: "Lumea este un loc interesant unde tu ești cea mai importantă, poți să te joci cu această lume și să faci tot ce îți dorești. Chiar dacă ai încălcat toate tabu-urile sociale, cu tine nu se va întâmpla nimic”. Acest fenomen are un mare impact asupra copiilor, deoarece atunci când sunt încurajați, ei învață ce comportament este bun și merită a fi urmat”, consideră Kaganer.

Totodată, psihologul atenționează asupra faptul că produsele media trebuie să treacă un control riguros de certifiare, iar psihologii, în colaborare cu alți specialiști, trebuie să protejeze copiii de produsele media care scapă de sub control.

Fluxul de știri
0