Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A murit generalul Tudor Botnaru, fostul ministru al securității naționale

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЦерковная свеча
Церковная свеча - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul demnitar a încetat din viață pe data de 30 decembrie la vârsta de 83 de ani

CHIȘINĂU, 31 dec — Sputnik. În ajun de anul nou, a încetat din viață Tudor Botnaru, fostul ministru al securității naționale în perioada anilor 1990-1991 și în 1997-1999.

Generalul Tudor Botnaru s-a născut pe 27 decembrie 1935, satul Lipceni, raionul Rezina.A absolvit în anul 1959 Facultatea de Filologie din cadrul Universității de Stat a Moldovei. După absolvirea facultății, a lucrat ca ghid și interpret principal la Hotelul "Intourist" din Chișinău (1959-1962). A fost membru al Partidului Comuniștilor din Uniunea Sovietică.

În anul 1963 a fost angajat în cadrul KGB-ului din RSS Moldovenească, încadrat în structurile serviciilor de contraspionaj, iar din anul 1966 — în serviciile de informații externe. A ajuns colonel. În perioada anilor 1978-1982, a fost consilierul rectorului Universității de Stat din Chișinău. În calitate de ofițer de informații externe, el a avut acoperire diplomatică a Uniunii Sovietice, lucrând la ambasadele URSS din România și Franța. În cadrul KGB-ului din RSS Moldovenească, el a îndeplinit pe rând funcția de inspector principal operativ în Secția I-a și ulterior pe cea de șef de Birou.

Tudor Botnaru a lucrat la Comitetul Securității de Stat din Moldova, pe urmă a fost în Comitetul Unional, apoi a fost ofițer de securitate la Ambasada URSS din București.

În iulie 1990, la inițiativa conducerii Republicii, Tudor Botnaru a fost adus de la București și a fost numit în funcția de președinte al Comitetului de stat al Securității (șef al KGB-ului) din RSS Moldova, fiind avansat la gradul de general-maior. El a fost primul ofițer de informa­ții externe, care a devenit președinte al K.G.B. din R.S.S. Moldovenească.

În luna aprilie a anului 1990, conducerea Ministerului Securității Naționale (MSN) a Republicii Moldova, sub pretextul că există pericolul ca localul KGB al RSSM să fie atacat de către "extremiștii" Frontului Popular din Moldova, a hotărât să transporte Arhiva KGB-ului RSSM de la Chișinău la Tiraspol, unde se află și în prezent.

Ceremonia de rămas bun va avea loc pe 1 ianuarie la ora 17:00 la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, iar înmormântarea va avea loc pe 2 ianuarie la Cimitirul Central ”Armenesc”.

Fluxul de știri
0