Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Top 10 sfaturi pentru a menține căldura în casă pe timp de iarnă

© Sputnik / Miroslav RotariОтопление
Отопление - Sputnik Moldova
Abonare
Odată cu venirea perioadei reci a anului, pregătindu-te moral să achiți facturi fabuloase pentru agentul termic, îți pui întrebarea: cum să faci ca să nu îngheți între cei patru pereți, deși caloriferele sunt fierbinți. Sputnik Moldova propune 10 sfaturi care te vor ajuta să păstrezi căldura în casă

CHIȘINĂU, 30 dec — Sputnik. Peste 70 la sută din energia consumată în casă ține de încălzire. Cum să reduci consumul de energie pentru încălzirea locuinței și, totodată, să nu îngheți între cei patru pereți, dar și să nu-ți vină facturi „înfricoșătoare"? Prezentăm 10 metode eficiente de a conserva căldura în casă.

1. Draperiile…

Radu Bușilă - Sputnik Moldova
Sfaturi utile pentru cei care dau și iau în chirie apartamente

În timpul zilei ar trebui să lăsăm geamurile neacoperite pentru ca razele soarelui să pătrundă în casă. Când începe a se însera, putem lăsa storurile care vor păstra căldură.

2.  Mobilierul…

Mobila nu ar trebui amplasată prea aproape de sursa de căldură. În caz contrar, ea va împiedica circulația aerului cald. Astfel, calorifere vor emana mai multă căldură dacă vom muta mobila din preajma acestora.

3. Bariere care păstrează căldura

Dacă instalezi un dulap de-a lungul peretelui exterior, vom reuși să păstrăm în casă mai multă căldură. Chiar și un covor ar contribui la asta. Însă un covor pe perete ține deja de gust.

4. Mai alb decât zăpada…

Energia termică este reflectată mai bine de pereții vopsiți în culori deschisă, decât de cei întunecați. Acesta este un motiv pentru a începe reparația. Dacă vom opta pentru tapete și draperii de culori deschise, acestea vor păstra mai multă căldură în casă.

5. Vopsește caloriferele în culori închise

Caloriferele vopsite în culori închise emană mai multă căldură.

6. Utilizarea reflectorului

Se recomandă lipirea foliei de staniol pe peretele din spatele caloriferului. Astfel, nu va fi încălzit peretele, ci încăperea.

7. Căptușirea geamurilor și a ușilor

Putem opta desigur pentru termopane cu un confort sporit, însă această plăcere costă destul de scump și puțini și-o pot permite. Căldura poate fi conservată și prin metoda veche, căptușind ferestrele.

8. Cum să aerisim fără să înghețăm

Încăperea trebuie aerisită deschizând larg fereastra pentru puțin timp.

9. „Cronometrul" căldurii

Experții centrului pentru energie stabilă din Marea Britanie consideră că este mai rentabil ca agentul termic să fie livrat în case mai devreme decât de obicei, fără ca temperatura în încăpere să fie prea ridicată, decât să începem sezonul de încălzire doar după instalarea frigului afară.

10. Regimul de temperatură

Este preferabilă menținerea un anumit regim de temperatură. De exemplu, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății recomandă ca temperatura în locuință să fie menținută la nivelul de +21 grade Celsius.

Fluxul de știri
0