Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertisment: Anul Nou și jucăriile-cadou care ucid copii

© Sputnik / Мирослав РотарьА теперь - раздача подарков!
А теперь - раздача подарков! - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile bat alarma. Iată câteva sfaturi date de autorități de care trebuie să ții cont pentru a evita situațiile de risc în care ar putea să se pomenească cei mici în perioada sărbătorilor de iarnă

CHIȘINĂU, 27 dec — Sputnik. În preajma sărbători de iarnă, angajații Agenției pentru Protecția Consumatorilor i-au avertizat pe părinți să verifice toate jucăriile primite cadou de la Moș Crăciun pentru a evita anumite situații de risc.

Țineți cont de următoarele sfaturi:

Moș Crăciun - Sputnik Moldova
Ce cadouri le va aduce copiilor Moș Crăciun în noaptea de Revelion?

— Verificați toate jucăriile primite cadou, în special cele care au piese mici sau pot fi dezmembrate și ar putea fi înghițite.

— Păstrați-le pentru perioada când copilul va crește și vor corespunde vârstei. Sunt periculoase biluţele de metal, piesele de puzzle, jocurile lego cu piese mici etc. Piesele din care sunt alcătuite jucăriile din ouăle de ciocolată "Kinder" sunt prea mici pentru copiii care încă nu au 3 ani. Copiii ar putea să le înghită sau ar putea să se asfixieze.

— În cazul în care aveți și un copil mai mare, care are jucării ce pot fi periculoase pentru cel mic, căutați soluții ca cel mic să nu aibă acces la acele jucării (copilul mai mare se va juca în altă cameră, le va strânge și le va păstra într-un dulap separat). După joacă, verificați locul să nu rămână piese mici pe covor, sub scaun.

— Jucăriile nu trebuie să fie alimentate la o sursă de energie a cărei tensiune nominală depășește 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent și nici un reper accesibil nu trebuie să depășească 24 de volți curent continuu sau curent alternativ echivalent.

новогодний стол - Sputnik Moldova
Societate
Top 6 cele mai toxice mâncăruri de Revelion

— O jucărie destinată utilizării de către copiii mai mici de 36 de luni trebuie să fie proiectată și fabricată astfel încât să poată fi curățată. O jucărie textilă trebuie să fie lavabilă, cu excepția cazului în care conține un mecanism care ar putea fi deteriorat dacă se îmbibă cu apă la spălare.

— Acordați atenție sporită păpușilor sau jucăriilor de pluș pentru a evita sufocarea cu puf.

— Dacă jucăriile din plastic au miros înțepător, aceasta demonstrează prezența unor substanțe toxice. Dacă eticheta produsului nu menționează materialele din care este fabricat, nu-l cumpărați. Alegeți o jucărie care are scris pe etichetă toate detaliile.

— Pentru a preveni situațiile de risc, atunci când observați o jucărie care ar putea fi periculoasă, anunțați imediat producătorul, vânzătorul sau Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Potrivit datelor statistice, anual, milioane de copii din întreaga lume suferă din cauza accidentelor legate de sufocare, otrăvire, leziuni sau arsuri.

Fluxul de știri
0