O spune primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, care a și prezentat câteva cifre în acest sens.
Potrivit Silviei Radu, platim dublu pentru sarea și nisipul împrăștiat pe străzi, dar nu avem și rezultat. Mai grav, materialul antiderapant utilizat în Capitală, pe lângă faptul că urâțește orașul, distruge asfaltul și caroseria mașinilor.
„Materialul antiderapant ecologic, care este folosit în toată Europa, și nu este folosit în Chișinău, este de două ori mai ieftin decât toată sarea și nisipul aruncat pe străzile Chișinăului, care muldăresc orașul și sunt mai puțin ecologice. Mulți vor spune că o tonă de sare costă 1535 de lei, iar de nisip costa 185 de lei, plus TVA, iar acest material ecologic costă 11 mii de lei. Nimeni nu a făcut însă un calcul, fiindcă materialul antiderapant este folosit la fiecare opt ore, iar sarea și nisipul se împrăștie la fiecare trei ore, ceea ce presupune cheltuieli enorme", a declarat Silvia Radu în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.
Mai mult, sarea și nisipul nu fac față temperaturilor mai joase de minus cinci grade.
„Acest material folosit la noi nu are niciun efect dacă afară sunt mai mult de —5 grade Celsius, în timp ce materialul ecologic rezistă până la — 35 de grade", a adăugat Silvia Radu.
Totuși, locuitorii Capitalei vor trebui să suporte și în acest an mizeria lăsată de sarea și nisipul folosit drept material antiderapant.
„Dl Butucel, vă rog ca în cazul în care mai este necesar material antiderapant, să procurați material ecologic și nu mai cumpărați sare și nisip. Vă rog să luați în calcul pentru anul viitor să cumpărați și tehnică pentru împrăștierea materialului. Nu va fi necesar de majorat bugetul, fiindcă se vor face economii de la procurarea materialului", a adăugat Silvia Radu.