Pietonii evită să traverseze străzile prin pasajele subterane deoarece acestea arată jalnic, spune directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, într-un interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova. Tot el menționează că aceste căi de comunicații au ajuns să arate în halul în care sunt din cauza iresponsabilității celor care au fost însărcinați să aibă grijă de ele.
"Periodic sunt alocați bani pentru reparația și întreținerea căilor de comunicații. Dacă aceștia ar fi fost cheltuiți mai chibzuit, atunci multe probleme erau demult soluționate. Majoritatea pasajelor subterane sunt date în chirie, există un parteneriat public privat, care actualmente nu este eficient. Agenții economici trebuie să fie mai responsabili. În cazul în care un agent economic nu-și îndeplinește obligațiunile contractuale, municipalitatea trebuie să rezilieze aceste contracte. Încălcări sunt multe, ar avea motive destule", menționează Ștefăniță.
Ion Ștefăniță spune că pasajele subterane din Chișinău ar putea arăta mult mai bine, devenind chiar locul în care oamenii și-ar dori să se regăsească mai mult timp. Întrebat cum ar putea ele arăta în cazul în care banii publici ar fi cheltuiți eficient, el a răspuns că "cel puțin așa cum erau prin anii 1980 — îngrijite. Aș dori ca pasajele subterane să arate ca cele din Baku, cu multe oglinzi, curate. Sau la Minsk, pasajele subterane sunt locuri în care vrei să revii de multe ori. Eu cred că este posibil, dacă ei au reușit, de ce să nu reușim noi?" spune Ștefăniță.
În Chișinău sunt 18 pasaje subterane, care au fost construite între anii 1970 — 1992 în cele mai aglomerate zone ale orașului.