Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariații din Moldova vor fi mai ușor dați afară de la locul de muncă

© Sputnik / Мирослав РотарьРабочее место
Рабочее место - Sputnik Moldova
Abonare
Salariații din Republica Moldova își vor pierde mai ușor locul de muncă în urma unei decizii luată la Chișinău

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik. Concedierea angajaților se va face fără acordul prealabil al organului sindical din instituția în care salariatul a lucrat. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a declarat neconstituțional articolul din Codul Muncii care prevede că, ”Concedierea salariaţilor membri de sindicat poate avea loc doar cu acordul preliminar scris al organului (organizatorului) sindical din unitate”. 

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Aproape jumătate dintre angajații Parlamentului țării vor fi disponibilizați

La originea cauzei se afla excepția de neconstituționalitate a articolului 87 alin. (1) din Codul muncii, în redacţia anterioară Legii nr. 188 din 21 septembrie 2017, ridicată de către reprezentantul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Andrei Şveţ, în dosarul nr. 3-1812/15, aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

Articolul 87 alin. (1) din Codul muncii, în redacţia anterioară Legii nr. 188 din 21 septembrie 2017, prevedea că „Concedierea salariaţilor membri de sindicat în cazurile stipulate la art. 86 alin. (1) lit. c), e) şi g) poate avea loc doar cu acordul preliminar scris al organului (organizatorului) sindical din unitate. În celelalte cazuri, concedierea se admite cu consultarea prealabilă a organului (organizatorului) sindical din unitate”.

Autorul sesizării a susținut, în esenţă, că norma contestată potrivit căreia salariatul, membru de sindicat, nu poate fi concediat în lipsa acordului organului sindical, aduce atingere dreptului de proprietate al angajatorului, contrar articolului 46 din Constituţie.

Curtea a menţionat că va emite o Adresă Parlamentului pentru revizuirea prevederilor care consacră o soluție legislativă similară privind dreptul de veto al organelor sindicale în procedura de concediere a salariaților.

Totodată, Curtea a reţinut că, pentru apărarea drepturilor şi intereselor ocrotite de lege, în cazul unei concedieri abuzive, salariatul este în drept să formuleze o acţiune în justiţie. Astfel, în situația în care instanța de judecată va constata ilegalitatea concedierii, aceasta poate dispune restabilirea în funcție și repararea prejudiciului cauzat pentru întreaga perioadă de absenţă forţată de la muncă.

Fluxul de știri
0