Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Proteze din plastic pentru mâini. Sunt fabricate în Moldova, la o imprimantă 3D

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Bujoreanu
Victor Bujoreanu - Sputnik Moldova
Abonare
Nu este un vis și nici o scenă dintr-un film, este realitate. Imprimarea acestor proteze pentru mâini, are loc în Chișinău, mai exact la Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill"
Proteze din plastic pentru mâini. Sunt fabricate în Moldova, la o imprimantă 3D

Despre imprimanta 3D și posibilitățile ei, inginerul Victor Bujoreanu, Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill",ne vorbește de ceva timp pe paginile de socializare. În perioada sărbătorilor, oricine își poate crea un obiect personalizat, imprimat 3D, pe care-l poate oferi cadou.

În studioul Sputnik-Moldova am discutat cu Victor Bujoreanu despre tehnologie ca parte a vieții noastre și, în mod special, despre protezele din plastic pentru mâini. Tânărul inginer, alături de colegii săi, își dorește ca aceste proteze să devină o alternativă la protezele scumpe pe care sunt nevoiți concetățenii noștri să le procure în cazul în care au nevoie de ele. Mulți din ei nici nu îndrăznesc să viseze la o proteză deoarece sunt scumpe. În străinătate, protezele funcționale pentru mâini ajung să coste și peste 10 de mii de euro.

Victor Bujoreanu spune că protezele din plastic, făcute la imprimanta 3D ar putea fi de 10 de ori mai ieftine.

”Sigur că există încă mult de muncă. Avem nevoie să colaborăm și cu medicii pentru a le face cu adevărat funcționale. Este un proiect care ar putea să aibă un mare suces, doar dacă vom depune eforturile necesare pentru a-l realiza", a declarat Bujoreanu.

Pe lângă protezele pentru mâini, Victor Bujoreanu are multe alte preocupări despre care puteți afla în interviul realizat în studioul Sputnik-Moldova. 

 

 

Fluxul de știri
0