Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lucașenco de Moldova: Are ambiția să predea la universitate pentru bani puțini

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Lucașenco
Nicolae Lucașenco - Sputnik Moldova
Abonare
În următorii doi ani, Ministerul Educației va efectua o evaluare strictă a cadrele didactice din învățământul liceal și cele din învățământul superior, mulți dascăli riscă să rămână fără locul de muncă, dacă nu au studii de master sau doctorat

Invitat în studioul Sputnik Moldova, lectorul universitar Nicolae Lucașenco ne-a explicat cât de complicat le este, în prezent, actualilor lectori universitari să obțină titlul de doctor. Nicolae Lucașenco adaugă că în următorii ani universitățile s-ar putea confrunta cu o criză de cadre didactice pentru că nu toți dascălii din universități au timp și bani să-și obțină titlurile de doctori.

Interviu cu Nicolae Lucașenco, lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei

Cristina Bumbu-Dănuță, pentru Sputnik Moldova

Când și de ce ați decis să deveniți lector universitar?

Imediat după absolvirea studiilor de licență, am făcut studii de masterat, am devenit asistent universitar, apoi lector. Toate au venit de la sine. Este o experiență plăcută. Acum fac și studii de doctorat.  

Aveți un salariu decent?

Salariul este mic, foarte mic. Eu muncesc în cadrul universității din plăcere, nu pentru bani, care-s puțini-cam 1500 de lei e salariul meu lunar. Am marele noroc să mai câștig și din alte activități. Sunt inginer-proiectant în construcții civile. Și în acest domeniu nu se câștigă mulți bani, pentru că munca noastră, a inginerilor-proiectanți, nu e foarte apreciată în Republica Moldova.

Ați ales să susțineți teza de doctor după ce Ministerul Educației a anunțat că vor fi demiși cei care nu au studii de doctorat?

Nu. Însă despre aceste noi rigori pe care le impune Ministerul Educației se cunoștea de ceva timp. Eu vreau să continui să predau în universitate pentru că aceasta îmi oferă satisfacție și dacă asta înseamnă să am și titlul de doctor, voi depune efort să-l obțin.

Mai sunt mulți lectori universitari care, în pofida salariului mic, vin la universitate și le predau studenților pentru că asta le oferă satisfacție?

Cred că sunt pe cale de dispariție. În învățământ este foarte greu să muncești mulți ani, dacă nu ești dedicat acestei profesii, pentru că salariile sunt mizere. Deja există o problemă a cadrelor didactice în universități. Și studenți sunt foarte puțini. Începând cu 2018, atunci când se va mai face o selecție a celor care încă nu au susținut doctoratul, probabil această criză a cadrelor didactice se va acutiza și mai mult. Profesorii care nu dețin titlul de doctor vor deveni asistenți universitari și nu vor avea dreptul să predea orele de curs. Problema este că cei care vor avea acest drept, adică cei care dețin titlul de doctor, sunt într-un număr destul de mic. De ce sunt puțini? Pentru că este complicat să susții o teză de doctor în prezent. Asta presupune cheltuieli suplimentare, timp necesari cercetării, deplasări. Sunt lucruri pe care nu și le pot permite cei care predau azi în universități și mai au unul sau două job-uri adăugătoare pentru a supraviețui. 

De ce ați ales să rămâneți în Moldova și nu ați plecat peste hotare așa cum fac mulți tineri imediat după absolvirea facultății? Încercați cumva să dați dovadă de patriotism, vă simțiți un "Alexandru Lukașenko" de Moldova?

De mic am fost întrebat dacă nu sunt rudă cu Alexandru Lukașenko. Cred că numele meu de familie chiar mi-a purtat noroc. Deseori numele meu a fost și motiv de a face glume. Cineva chiar mi-a zis "să-i spui moșului tău să ne dea gaz mai ieftin". Aceasta e partea amuzantă. Vorbind serios, eu chiar iubesc această țară și vreau să am un trai decent acasă. Din discuțiile pe care le-am purtat cu studenții mei pot spune că deși e trist, e adevărat, că mulți tineri stau cu gândul la străinătate încă de pe băncile universității. Doar că există o problemă, mulți nu realizează că peste hotarele țării moldovenii sunt priviți ca o clasă de jos. Trebuie să muncești mult pentru a demonstra că ești bun sau chiar mai bun decât ei.

Vă mulțumesc! 

Fluxul de știri
0