Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statul nu doarme: Aveţi grijă ce spuneţi la telefon

© Flickr / Philippe PutSurveillance
Surveillance - Sputnik Moldova
Abonare
Experții în drept de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova au publicat o analiză din care se poate vedea că de-a lungul ultimelor ani au crescut vertiginos numărul de interceptări telefonice autorizate de către instanțele de judecată.

CHIȘINĂU, 23 dec — Sputnik. Numărul interceptărilor telefonice în Republica Moldova crește înritm rapid. În urma unei analize efectuate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, care face trimitere la date oficiale, din 2013 până în 2016, numărul interceptărilor a crescut de patru ori, scrie portalul bizlaw.md.

© Photo : Captură ecranDate statistice privind interceptările telefonice în Republica Moldova
Date statistice privind interceptările telefonice în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Date statistice privind interceptările telefonice în Republica Moldova

Potrivit datelor Centrului, anul trecut au fost autorizate de către instanțele de judecată aproape 12 mii de interceptări. Totodată, sursa mai menționează că din totalul de cereri depuse pentru autorizarea interceptarilor telefonice, peste 97% dintre solicitări sunt admise.

„De exemplu, în 2006 au fost depuse 1.931 de cereri dintre care 1.891 au fost admise. Zece ani mai tarziu, în 2016, numărul interceptărilor a crescut de câteva ori și a ajuns la 12.003 cereri depuse, dintre care 11.747 au fost cereri admise”, scrie bizlaw.md

Datele pentru prima jumătate a anului 2017 arată că au fost depuse 6.871 de cereri și au fost admise 6.731, având o rată de admitere de 97,7 la sută.

Pentru comparație, în 2014, în Marea Britanie, care are o populație de 20 de ori mai mare decât Moldova, au fost emise 2.800 de mandate de interceptare.

Fluxul de știri
0