Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ei sunt tinerii care vor să dea o nouă viață deșeurilor din plastic

© Sputnik / Rodion ProcaVladimir Ternavschi
Vladimir Ternavschi - Sputnik Moldova
Abonare
Elena Tacu și Vladimir Ternavschi sunt doi dintre tinerii care recent au decis să pornească o întreagă mișcare de sensibilizare a oamenilor. Ei vor să le explice moldovenilor că plasticul poate avea o a doua viață, iar deșeurile pe care noi le aruncăm la întâmplare, pot deveni obiecte necesare în casă, la serviciu, cadouri pentru cei dragi.
Ei sunt tinerii care vor să dea o nouă viață deșeurilor din plastic

"Tinerii pentru Eco Plastic" astfel se numește grupul de inițiativă care își propune să promoveze ideea că, plasticul este cu adevărat prețios, iar reciclarea lui poate avea loc chiar într-o gospodărie sau în incinta unei întreprinderi mici. Nu este necesar să colectăm cantități enorme pe care ulterior să le transmitem companiilor mari de reciclare. Transformarea plasticului din deșeu în obiect util nouă, poate avea loc și la nivel local.

© Sputnik / Rodion ProcaElena Tacu
Elena Tacu - Sputnik Moldova
Elena Tacu
Elena Tacu este studentă la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, spune că acest proiect este unul de suflet, întrucât, menționează ea "noi trebuie să conștientizăm că suntem într-un mare pericol dacă nu vom pune mai mult accentul pe reciclarea deșeurilor. Spre exemplu plasticul, în procesul lui de dezintegrare, care durează sute de ani, emană substanțe nocive. Acestea nimeresc în apă, iar apoi în organismul nostru. Este important să batem acum un semnal de alarmă. Noi vom încerca să învățăm inclusiv copiii să fie responsabili, în atelierele noastre ne propunem să le arătăm celor mici ce poți confecționa din plasticul pe care noi obișnuim să-l aruncăm. Astfel vom crește o generație responsabilă, sper eu".

© Sputnik / Rodion ProcaVladimir Ternavschi
Vladimir Ternavschi - Sputnik Moldova
Vladimir Ternavschi
Vladimir Tarnovschi este student la Universitatea de Educație Fizică și Sport, paralel studiază și la Academia de Studii Economice din Moldova,  este antrenor de baschet și profesor de educație fizică. Un tânăr care pe lângă toate aceste activități, își propune, alături de alți colegi facă o adevărată afacere. El susține că "țările europene au reușit să ajungă deja la etapa când importă deșeuri pentru fabricile lor mari de reciclare, de ce Republica Moldova nu ar reuși, cel puțin să-și rezolve problema la nivel local. Instalațiile de reciclare a plasticului sunt costisitoare, dar le putem răscumpără doar având ideii inovatoare. Trebuie să ne gândim bine ce produse sunt necesare pe piață, iar ulterior nu ne rămâne decât să le producem, din plasticul pe care-l vom recicla".

Tinerii spun că pentru inițierea campaniei au cheltuit economiile proprii, iar acum au nevoie și de susținerea altor entuziaști, care cine știe, poate peste ani vor deveni proprietarii unei mari companii de reciclare a deșeurilor din plastic și nu numai. Îi puteți găsi pe rețelele de socializare căutând sintagma "Tinerii pentru Eco Plastic sau TEP". Împreună putem face Republica Moldova o țară mai curată. 

Fluxul de știri
0