Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O bancă din SUA a înghețat activele Fondului Național kazah

© Sputnik / Mikhail Kutusov / Accesați arhiva multimediaValuta
Valuta - Sputnik Moldova
Abonare
Grupul Bank of New York Mellon a înghețat aproximativ 40 la sută din valoarea totală a Fondului Național al Kazahstanului

CHISINAU, 22 decembrie — Sputnik. Activele Fondului Național al Kazahstanului, în valoare de 22 miliarde de dolari, au fost înghețate.

Bank of New York Mellon (BNY Mellon) a decis să înghețe activele Fondului Național Suveran kazah în urma procesului intentat de omul de afaceri moldovean Anatol Stati și companiile sale împotriva guvernului din Kazahstan, informează Sputnik Казахстан.

Banca Națională a țării, la rândul ei, a depus o cerere împotriva BNY Mellon și o instanță britanică urmează să se pronunțe în această chestiune.

Valoarea fondurilor înghețate este de aproximativ 40 la sută din valoarea totală a Fondului Național al Kazahstanului. Anterior, activele europene ale mai multor companii din Kazahstan au fost sechestrate.

Tribunalul din Amsterdam a permis confiscarea activelor Fondului Național Suveran din Kazahstan, care au fost transferate spre gestiune filialei olandeze a BNY Mellon. Surse din cadrul Ministerului Justiției au declarat că în ultimii patru ani, Kazahstanul a fost implicat într-o serie de procese internaționale de judecată.

Acest lucru se datorează proceselor de judecată inițiate de cetățeanul moldovean Anatol Stati, fiul său Gabriel Stati și companiile pe care ei le gestionează.

Corespondenții Sputnik Moldova intenționează să contacteze avocații familiei Stati pentru a obține comentarii cu privire la situația creată.

Fluxul de știri
0