Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Nici Rusia, nici SUA nu pot rezolva conflictul israeliano-palestinian

© AP Photo / Mahmoud IlleanIsrael - Ierusalim
Israel - Ierusalim - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Rusă și-a explicat poziția în contextul animozităților legate de declararea Ierusalimului drept capitală a statului evreu

CHIȘINĂU, 21 dec — Sputnik. Rusia insistă asupra excluderii oricăror măsuri de natură să ducă la amplificarea tensiunilor dintre Israel și Palestina.

„Rusia nu poate rezolva acest conflict. Nici Rusia, nici Statele Unite nu pot. Însă Rusia poate ajuta la soluționarea acestui conflict prin continuarea politicii sale bine cunoscute, atât prin contacte bilaterale cu Israelul și Palestina, cât și în cadrul unor formate multilaterale", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

El a precizat că președintele rus Vladimir Putin nu are programată nicio întâlnire bilaterală cu liderii israelieni și palestinieni până la sfârșitul anului.

Detaliile oferite de Peskov au venit la două zile după ce ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova îndeamnă părțile să înceapă discuții directe, pentru a găsi o soluție „acceptabilă pentru toți și bazată pe deciziile ONU". Această poziție a fost reiterată de reprezentantul Rusiei la ONU, care a accentuat că Moscova este gata să devină un „mediator onest" al reglementării israeliano-palestiniene.

Conflictul s-a intensificat de curând din cauza controversatei mișcări a SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunțată de Donald Trump pe 6 decembrie curent. Decizia a declanșat o revoltă publică și proteste masive ale musulmanilor din întreaga lume.

Comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Ierusalimului de Est de către Israel și consideră că statutul orașului constituie una dintre problemele esențiale ale conflictului din Orientul Mijlociu, care ar trebui rezolvată în baza unui acord cu palestinienii.

Fluxul de știri
0