Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Juc: chemarea lui Neguță acasă ar putea fi un prilej de reluare a dialogului

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Жук
Виктор Жук - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a difuzat un comunicat de presă în care și-a anunțat decizia de-al chema acasă pe ambasadorul țării noastre la Moscova, Andrei Neguţă.
Juc: chemarea lui Neguță acasă ar putea fi un o nouă punte de dialog

Potrivit MAEIE, această decizie a fost luată în urma depistării mai multor cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova.

Totodată, MAEIE precizează că aceste intimidări s-ar fi intensificat în ultima perioadă, iar autoritățile de la Moscova nu au reacționat în mod oficial la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri.

MAEIE susține că în cadrul discuţiilor urmează a fi examinate căile de depăşire a situaţiei create, evitând pe viitor acţiuni de natură să submineze relațiile moldo-ruse pe care autoritățile moldoveneşti și le doresc să fie prietenești, de încredere și respect reciproc.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat la decizie MAEIE, menționând că acest gest este o provocare a Guvernului proeuropean, care dorește să submineze parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Dodon a precizat că adepții integrării europene din cadrul Guvernului premeditat tensionează relațiile cu Rusia pentru a dobândi loialitatea Occidentului. El a menționat că acest gest neprietenesc a fost făcut în preajma vizitei pe care președintele planifica să o facă la Moscova, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

Solicitat de Sputnik Moldova să comenteze acțiunile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, expertul în politică externă Victor Juc a declarant că acest demers ar putea fi un catalizator pentru stabilirea unui nou dialog între ministerele de resort din Republica Moldova și Federația Rusă.

Fluxul de știri
0