Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații de la Chișinău amendează Constituția. Ce drept îi acordă președintelui

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Plenul Parlamentului de la Chișinău are pe ordinea de zi de joi, 21 decembrie, un proiect de lege de modificare a Constituției Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Curtea Constituţională ar putea fi alcătuită din 7 judecători, comparativ cu 6 în prezent. Un proiect de lege de modificare a Constituției Republicii Moldova se află joi, 21 decembrie, pe ordinea de zi de a plenului Parlamentului de la Chișinău. 

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul amendează Constituția. Vom avea o altă denumire a limbii de stat

Potrivit documentului, doi judecători de la Curtea Constituțională vor fi numiţi de Parlament, doi – de Guvern, doi – de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător va fi numit de preşedintele Republicii Moldova. În prezent, șeful statului nu are acest drept.

O altă modificare se referă la durata mandatului judecătorilor Curții Constituționale. Acesta urmează a fi majorat de la 6 ani la 9 ani. Totodată, mandatul judecătorului CC nu va putea fi reînnoit.

Proiectul mai prevede că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale, aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi, se prelungeşte cu 3 ani.

Pentru susținerea acestui proiect constituțional este nevoie de 67 de voturi în Parlament.

Fluxul de știri
0